Hej!
Vi bor i ett herrgårdsliknande hus från 1923. Trägolvet i hallen är mycket illa medfaret och vår tanke är att byta ut det mot ett golv i jämtländsk kalksten. En sten som redan finns från början i huset framför eldstäderna. Hur anlägger man upp ett sådant golv på golvbjälkarna utan att det bygger alltförmycket på höjden? Vi har vattenburen värme i huset så vi tänkte koppla på vattenburen golvvärme i golvet. Har varit kontakt med återförsäljare av kalkstenen och plattornas tjocklek ligger på 13 mm. Formaten är 300×300 mm eller 200×200 alternativt fallande längder. Vi är mest inne på att välja ett fast mått, var det vanligast förekommande att lägga i korsförband eller i halvförband på 1920-talet? Med eller utan fog?
Svar:
Jag är murare sedan 30 år tillbaka med egen verksamhet och det är som murare jag hittade kärleken till gamla hus. När jag jobbat i några år fick jag upp ögonen för saker man kunde ställas inför när man arbetade i gamla hus: Varför fungerade inte de nya produkterna som översvämmade byggmarknaden? Varför var husen byggda på liknande vis, fast de inte låg i närheten av varandra?
Snart insåg jag att för att närma mig husbyggnadsprinciperna fick jag leta i helheten under den period som husen byggdes. Hur levde folk och vad levde de av? Vilka material fanns att tillgå?
Jag är aktiv i ett flertal lokala föreningsnätverk och inser att de lokala skillnaderna som finns i landet är viktiga. Länsombud i Svenska byggnadsvårdsföreningen är viktiga av just den anledningen. Vi kan hjälpa till med ett av de första och bästa hjälpmedlen för att åstakomma bättring – studiet av vår egen lokala/regionala byggnadskonst.