Fråga en expert!

Här har vi samlat våra medlemmars frågor om praktisk byggnadsvård. Vare sig du söker svar om isolering, färgsättning eller plåtfasader är chansen stor att svaret finns här.

Som medlem kan du ställa din byggnadsvårdsfråga i formuläret.
Är du inte medlem kan du ändå läsa våra frågor och svar.

Har du frågor om vår verksamhet i övrigt är du alltid välkommen att maila.

Byggnadsvårdsfrågor

Isolera vind från 1800-talet (eller äldre)

Hej, vi bor i ett äldre hus (Q-märkt). Huset är väldigt dåligt isolerat på vinden (torv) och vi skulle vilja lägga ny isolering. Efter att läst på lite börjar jag inse att det finns många aspekter att ta hänsyn till och behöver hjälp.

Byggnadsvårdsfrågor

Golvvärme på torpargrund?

Vi planerar att installera vattenburen golvvärme i delar av ett tegelhus från början av 1900-talet. Huset är ”renoverat” i olika omgångar med många olika lösningar på värme osv. I vissa utrymmen finns redan golvvärme, men jag vet inget om underarbete.

Byggnadsvårdsfrågor

Renovera äldre jordkällare i tegel?

Hur laga söndervittrat tegel bäst?
Kan vi putsa ytan slät ( som den en gång varit)? Med vad? Kalkbruk?
Plåttak nylagt för att förhindra fukt – ska det ändå ligga jord ovanpå tegeltaket, alltså mellan jordkällartaket och nya plåttaket?

Byggnadsvårdsfrågor

Ljudredcerande åtgärder – fönster

Vi bor i familjens släkthus byggt 1926. Nyköpings kommun och Trafikverket genomför nu en stor upprustning av tågstationen och bygger större resecentrum. Vår fastighet ligger i det närområdet till tågstationen (se bifogad karta).