fbpx

Restaurera murad spiskåpa

Hej! Vi har ett torp från 1700-talet på Arnö i Mälaren. Ovanför vedspisen finns en murad spiskåpa som behöver restaureras. Det är många lager puts som har spruckit och putsen är slarvigt pålagd. Vi har börjat att skrapa loss den löst sittande putsen, vissa delar sitter så löst att vi kommer direkt in till teglet. Vi förstår det som att det sitter lera närmast, sedan kalkputs och ytterst nån form av cementputs. Innan vi går vidare i arbetet skulle vi vilja veta om det finns några särskilda risker vi behöver ta höjd för – att kåpan ska rasa exempelvis (den känns dock väldigt stabil). Vi undrar också vilket material vi ska välja när vi lägger på ny puts? Det ligger närmast till hands att tänka lera eftersom vi tror att det är det materialet som ursprungligen använts. Är det en bra idé och hur ska vi i sådana fall använda leran?

Svar:

Er murade spiskåpa har sin styrka i de träbjälkar den vilar på och är dessa, tillsammans med järn som partiellt hjälper till,  friska så finns ingen uppenbar rasrisk som helhet.
Dock kan enstaka tegel lossna när ni rengör dessa och därmed finns en mindre risk för att dessa trillar ned. Teglen är beroende av varandra för att skapa den helhet/ styrka som gör att kåpan (ovan träbjälkar) är stabil. Skrapa och hugg med försiktighet, gärna från sidan så att ni inte trycker in teglet, och känn er fram. Är underliggande putsmaterial, lera och kalk, stabilt och sitter bra så behöver inte detta tas bort. Det senare cementbruket bör tas bort.
Dammsug kåpan efter arbetet och inspektera om fogarna mellan tegel är fyllda, annars fyll dessa med samma material som ursprung (lera eller kalk) för att säkerställa stabiliteten igen.
De material som du beskriver finns innerst, lera och kalkbruk, är de material som jag rekommenderar att använda igen.
Både lera och luftkalkbruk finns att skaffa i färdigblandad form på marknaden, kolla med närmaste byggnadsvårdsbutik, och det är det lättaste om ni inte har använt dessa material innan. Då behöver man inte vara orolig för att man blandar fel etc. Är det så att ni plockar ned all puts från kåpan och kan särskilja lera från kalk/ cement så kan ni naturligtvis återanvända leran. Lägg i en balja och häll på vatten, låt det ligga och sönderdela sig utan omröring (tar något dygn). Efter det kan ni blanda upp leran och återanvända igen!
keyboard_arrow_up