fbpx

Årets byggnadsvårdare och byggnadsvårdsstipendiet

I över 30 år har Byggnadsvårdsföreningen premierat människor, företag, föreningar och andra organisationer för sina byggnadsvårdande insatser. Mellan 1985 och 2003 hette det ’Diplom för god byggnadsvård’, i dag är det mer känt som ’Årets byggnadsvårdare’.

Byggnadsvårdsföreningen ger också varje år ut ett stipendium till en student på en eftergymnasial utbildning; byggnadsvårdsstipendiet. Sista ansökningsdag är 1 april.

Årets byggnadsvårdare

Utmärkelsen har förekommit i olika varianter. Mellan 1985 och 2003 hette det ”Diplom för god byggnadsvård”. Under en tid delades också priset ut i olika kategorier: mellan 2010 och 2012 i kategorierna Hantverk & restaurering och Information & kunskapsspridning och mellan 2013 och 2019 i kategorierna Försvara, Utveckla och Vårda.

Från 2020 delar vi ut: Årets byggnadsvårdare.

2023, Petter Gantelius

Petter Gantelius har med stort engagemang och kunskap, räddat och gett nytt liv åt fönster och dörrar samtidigt som han i digitala medier frikostigt delat med sig av sina yrkeserfarenheter och tankar. Med humor och allvar har han sänkt tröskeln för att andra ska våga restaurera vårt kollektiva kulturarv. I en samtid och bransch som präglas av en stor slit- och slängmentalitet gör Petter Gantelius en betydelsefull insats när han sätter fingret på de kortsiktiga, ibland okänsliga och inte sällan onödiga fönsterbyten som pågår runt om i hela landet genom att visa att det går att rädda alla fönster och dörrar.

Utmärkelsen Årets byggnadsvårdare delas ut till en person, ett företag eller en förening som på ett förtjänstfullt sätt gjort en insats för byggnadsvården i Sverige. Det kan till exempel vara:

  • En privatperson som skriver insändare, bloggar eller på annat sätt synliggör sina frågor i media Eller en stats- eller kommunanställd som i sitt arbete står upp för och försvarar de allmänna intressena. Kanske är det en förening, eller enskild person, som kämpar för att de för orten så typiska byggnaderna ska få finnas kvar, vårdas och bevaras.
  • Någon som varje ledig stund varsamt renoverar sitt 1800-talstorp. Eller det lilla företaget som tillverkar traditionella färger, handtryckta tapeter eller beslag i tidstypiska stilar och som genom sina produkter hjälper andra att vårda. Kanske är det den entusiastiska grannen som lyckats övertyga hela bostadsrättsföreningen om charmen och fördelarna med att renovera originalfönstren istället för byta ut dem mot nya.
  • Företaget som genom sitt koncept visar hur tidigare generationers kunskaper om beprövat byggande går att kombinera med den moderna familjens behov. Eller universitetet som satt byggnadsvård i läroplanen. Kanske är det arkitekten som genom sin nytänkande planering varit med och utvecklat småstaden med hänsyn till frågor som bostäder, offentliga rum och infrastruktur.

Byggnadsvårdsstipendiet

Studerar du bygg eller arkitektur? Miljö- och bevarandefrågor? Eller kanske praktiskt hantverk eller stadsplanering?

Då ska du söka vårt stipendium!

Varje år delar Byggnadsvårdsföreningen ut ett stipendium till en studerande på universitets- eller högskolenivå. Stipendiet är personligt och utgörs av deltagande för en person på ett av föreningens byggnadsvårdsläger.

Stipendiaten får prova på att arbeta med byggnadsvård praktiskt och lära sig traditionella hantverksmoment så som exempelvis fönsterrenovering, måleri, sättning av kakelugn, lerklining och timring.

2023, Asal Tousi, Linnéuniversitetet i Växjö – Byggnadsutformningsprogrammet

Asal studerar Byggnadsutformningsprogrammet vid Linnéuniversitetet i Växjö. Intresset för arkitektur väcktes först i hemlandet i Iran då hon som tonåring reste runt i landet och upptäckte dess rika och varierade kultur. Det ledde till att hon senare bestämde sig för att lästa arkitekturprogrammet, innan hon 2016 reste till Sverige.

Vad är arkitektur för dig?

”- Arkitektur är konsten och kunskapen att skapa en miljö med harmoni utifrån människors behov och välmående med hänsyn till naturen. […]”

Läs mer

keyboard_arrow_up