Årets byggnadsvårdare
Utmärkelsen har förekommit i olika varianter. Mellan 1985 och 2003 hette det ”Diplom för god byggnadsvård”. Under en tid delades också priset ut i olika kategorier: mellan 2010 och 2012 i kategorierna Hantverk & restaurering och Information & kunskapsspridning och mellan 2013 och 2019 i kategorierna Försvara, Utveckla och Vårda.
Från 2020 delar vi ut: Årets byggnadsvårdare.
2024, Niclas Fredriksson
Med stort hjärta och engagemang har årets byggnadsvårdare bidragit med energi och kunskap till att utveckla byggnadsvården i vårt land. Han har outtröttligt jobbat dag och natt de senaste åren med att inspirera till god tjärtillverkning, bra materialval för underhåll och inte minst att öka kunskaper om byggnadsvård bland församlingar, ungdomar och hantverkare.
Hans engagemang har smittat av sig till många och idag kan vi tacka honom för att ha bidragit till att det finns flera tjärugnar i landet, bland annat i en skolskog. Årets byggnadsvårdare har också bidragit till att det finns flera entreprenörer som katar (barkar) tjärved för att säkra en lokal produktion, och har även spridit kunskap om bevarandet av våra kyrkorglar!
Årets byggnadsvårdare är unik i sitt arbetssätt att ”släppa skrivbordet” och verka för en reell förändring. En praktisk ”byråkrat”, sann eldsjäl och möjliggörare som med sitt engagemang åstadkommer grundläggande förändringar inom byggnadsvården, långt utanför hans uppdrag inom stiftet.
Utmärkelsen Årets byggnadsvårdare delas ut till en person, ett företag eller en förening som på ett förtjänstfullt sätt gjort en insats för byggnadsvården i Sverige. Det kan till exempel vara:
- En privatperson som skriver insändare, bloggar eller på annat sätt synliggör sina frågor i media Eller en stats- eller kommunanställd som i sitt arbete står upp för och försvarar de allmänna intressena. Kanske är det en förening, eller enskild person, som kämpar för att de för orten så typiska byggnaderna ska få finnas kvar, vårdas och bevaras.
- Någon som varje ledig stund varsamt renoverar sitt 1800-talstorp. Eller det lilla företaget som tillverkar traditionella färger, handtryckta tapeter eller beslag i tidstypiska stilar och som genom sina produkter hjälper andra att vårda. Kanske är det den entusiastiska grannen som lyckats övertyga hela bostadsrättsföreningen om charmen och fördelarna med att renovera originalfönstren istället för byta ut dem mot nya.
- Företaget som genom sitt koncept visar hur tidigare generationers kunskaper om beprövat byggande går att kombinera med den moderna familjens behov. Eller universitetet som satt byggnadsvård i läroplanen. Kanske är det arkitekten som genom sin nytänkande planering varit med och utvecklat småstaden med hänsyn till frågor som bostäder, offentliga rum och infrastruktur.