fbpx

Sveriges genomförande av Århuskonventionen

Århuskonventionen är en FN-konvention om tillgång till information, allmänhetens deltagande i beslutsprocesser och tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor. Konventionen ratificerades i Sverige 2005.

Av miljöbalken 16 kap 13 § framgår villkoren för en ideell förening att företräda allmänheten i rättsprocesser:

  1. har till huvudsakligt ändamål att tillvarata naturskydds- eller miljöskyddsintressen,
  2. inte är vinstdrivande,
  3. har bedrivit verksamhet i Sverige under minst tre år, och
  4. har minst 100 medlemmar eller på annat sätt visar att verksamheten har allmänhetens stöd.

Av PBL 13 kap 12 § framgår att förening som uppfyller dessa villkor under vissa omständigheter får överklaga ett beslut att anta, ändra eller upphäva en detaljplan samt ett beslut att ge bygglov eller positivt förhandsbesked.

Byggnadsvårdsföreningen har talerätt i domstol som företrädare för allmänheten enligt ovan.

Remissvar till Klimat- och näringslivsdepartementet

2024-10-16

Rapport om Sveriges genomförande av Århuskonventionen innehåller svar på ett antal frågor om hur Sverige har genomfört bestämmelserna i Århuskonventionen enligt det åliggande Sverige har som part i konventionen. Byggnadsvårdsföreningen meddelar i sitt remissvar att rent formellt fungerar talerätten numera väl och ifrågasätts sällan. I yttrandet fokuseras på brister som utgör hinder för allmänhetens möjligheter att påverka den rättsliga prövningen enligt innebörden i konventionen.

Föreningen anför att bedömningarna i miljökonsekvensbeskrivningar och antikvariska utredningar ofta missbrukas i stället för att användas som ett objektivt verktyg för prövningen. Föreningen anför vidare att rivningar ofta kan ha betydligt större negativa konsekvenser för kulturarvet än ett bygglov och att miljöorganisationer därför bör ha laglig tillgång till rättslig prövning. Med hänvisning till en dom i Högsta Domstolen 2023-11-17 anser föreningen därför att 13 kap 12 § i plan- och bygglagen bör kompletteras med rätt att, förutom detaljplaner, bygglov och förhandsbesked även kunna överklaga beslut rivningslov.

Läs hela dokumentet här

keyboard_arrow_up