fbpx

Weibullshuset räddat (tills vidare!)

Arianna Benigno är länsombud för Svenska byggnadsvårdsföreningen och har arbetat för att rädda Weibullshuset i Trelleborg. Sist vi pratade med henne var dagen innan byggnadsnämndens möte, då det skulle bestämmas om byggnaden fick rivas. Läs mer här.

Vad hände på byggnadsnämndens möte?
– Jag har inte några detaljer om vad som händer under diskussionen om rivningsförfrågan. Vad jag vet är att några av de involverade politiska partierna (M och KD) ville ge ok för begäran, men majoriteten bestämde sig för att följa rekommendationen från tjänstemännen och antikvarien.

Hur känns det nu?
– Det är fantastiskt! Jag var rädd för att jag reagerade för långsamt och att jag inte lyckades ta med någonting till bordet. Naturligtvis kan jag inte veta att det lilla jag gjort bidrog till beslutet, men jag vill tro att uppmärksamheten lyfte behovet av goda resonemang när det gäller det här fallet.

– Jag är glad att de flesta politiker lyssnade på tjänstemännen och inte stödde en privat ägare som varit vårdslös med värdefull egendom. Jag tycker att det är en viktig seger som bevisar att med bra argumentation och fakta finns möjligheter att rädda byggnader. Jag är också mycket stolt över att det på kort tid var flera andra personer som hann reagera på det här och ville visa sitt stöd .

Ariannas bästa tips för den som vill rädda en hotad byggnad eller miljö!
  1. Byggnadsvårdsföreningen! Tack vare de fantastiska länsombud som finns över hela Sverige, erbjuder de stor erfarenhet och en fantastisk databas med praktiska förslag på hur man beter sig beroende på omständigheterna. Man kan alltid kontakta en av oss för att få stöd om man gör någon form av protest. Gå även in och anmäl byggnaden till Gula listan (som du hittar på Svenska byggnadsvårdsföreningens hemsida www.byggnadsvard.se).
  2. Försök att försöka fånga folks uppmärksamhet. Både genom att kontakta tidningar, radio och TV direkt och skriva i lokala Facebookgrupper.
  3. Man måste ha energi och tålamod. Saker blir inte alltid som man tänkt sig, men med kreativitet och god vilja kan man uppnå mer än man förväntar sig. I allmänhet är det dock bättre att vara proaktiv snarare än reaktiv, så om det finns fina gamla byggnader som till exempel överges, bör man överväga att kontakta kommunen och starta ett tillsynsärende.

Uppdatering:
Ägarna till Weibullshuset har överklagat beslutet som nu kommer att granskas av Länsstyrelsens rättsenhet. Arianna låter hälsa:

– Det var inte helt oväntat att de skulle överklaga. Men jag hoppas att striden vi vann betyder något i slutändan. Grannarna är glada att vi har kämpat för att rädda huset och har hört av sig spontant för att berätta det. Nu finns det tyvärr inte så mycket mer att göra. Jag tycker fortfarande att det är väldigt fel att man ska kunna låta bli att ta hand om sin fastighet för att i förlängningen få riva den och tjäna pengar på marken. Jag hoppas att länsstyrelsens rättsenhet inser det också.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

maj 2020
juni 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler