Arianna Benigno är länsombud för Svenska byggnadsvårdsföreningen och har arbetat för att rädda Weibullshuset i Trelleborg. Sist vi pratade med henne var dagen innan byggnadsnämndens möte, då det skulle bestämmas om byggnaden fick rivas. Läs mer här.
Vad hände på byggnadsnämndens möte?
– Jag har inte några detaljer om vad som händer under diskussionen om rivningsförfrågan. Vad jag vet är att några av de involverade politiska partierna (M och KD) ville ge ok för begäran, men majoriteten bestämde sig för att följa rekommendationen från tjänstemännen och antikvarien.
Hur känns det nu?
– Det är fantastiskt! Jag var rädd för att jag reagerade för långsamt och att jag inte lyckades ta med någonting till bordet. Naturligtvis kan jag inte veta att det lilla jag gjort bidrog till beslutet, men jag vill tro att uppmärksamheten lyfte behovet av goda resonemang när det gäller det här fallet.
– Jag är glad att de flesta politiker lyssnade på tjänstemännen och inte stödde en privat ägare som varit vårdslös med värdefull egendom. Jag tycker att det är en viktig seger som bevisar att med bra argumentation och fakta finns möjligheter att rädda byggnader. Jag är också mycket stolt över att det på kort tid var flera andra personer som hann reagera på det här och ville visa sitt stöd .
Ariannas bästa tips för den som vill rädda en hotad byggnad eller miljö!
- Byggnadsvårdsföreningen! Tack vare de fantastiska länsombud som finns över hela Sverige, erbjuder de stor erfarenhet och en fantastisk databas med praktiska förslag på hur man beter sig beroende på omständigheterna. Man kan alltid kontakta en av oss för att få stöd om man gör någon form av protest. Gå även in och anmäl byggnaden till Gula listan (som du hittar på Svenska byggnadsvårdsföreningens hemsida www.byggnadsvard.se).
- Försök att försöka fånga folks uppmärksamhet. Både genom att kontakta tidningar, radio och TV direkt och skriva i lokala Facebookgrupper.
- Man måste ha energi och tålamod. Saker blir inte alltid som man tänkt sig, men med kreativitet och god vilja kan man uppnå mer än man förväntar sig. I allmänhet är det dock bättre att vara proaktiv snarare än reaktiv, så om det finns fina gamla byggnader som till exempel överges, bör man överväga att kontakta kommunen och starta ett tillsynsärende.
Uppdatering:
Ägarna till Weibullshuset har överklagat beslutet som nu kommer att granskas av Länsstyrelsens rättsenhet. Arianna låter hälsa:
– Det var inte helt oväntat att de skulle överklaga. Men jag hoppas att striden vi vann betyder något i slutändan. Grannarna är glada att vi har kämpat för att rädda huset och har hört av sig spontant för att berätta det. Nu finns det tyvärr inte så mycket mer att göra. Jag tycker fortfarande att det är väldigt fel att man ska kunna låta bli att ta hand om sin fastighet för att i förlängningen få riva den och tjäna pengar på marken. Jag hoppas att länsstyrelsens rättsenhet inser det också.
![](https://byggnadsvard.se/wp-content/uploads/2022/11/79443851_10156817225617816_7189385227523850240_n.jpg)
Josefina är redaktör för tidskriften Byggnadskultur. Hon är också projektledare för Klarspråk om kulturarv och medverkar i Byggnadsvårdspodden.