fbpx

Synliga hanband med gamla skadedjursangrepp

Vi håller på att renovera övervåningen på vårt hus från 1848, beläget på Söderslätt i Skåne. Vi kommer att ha hanbanden synliga och undrar nu hur vi på bästa sätt ska behandla dem för att behålla den genuina känslan utan att riskera att det successivt ska ramla ner en massa damm från gamla ohyreangrepp.

Vi har tänkt tvätta hanbanden rena från 170 års smuts, men bör vi även använda något för att ”binda” detta ”mjöl”? Kan till exempel olja ha någon sådan effekt eller är det bättre att jobba med stålborste eller dylikt för att få bort alla områden med sprödare virke? Vi vill gärna göra så lite som möjligt så att den gamla känslan bibehålls, men än viktigare är förstås att det blir funktionellt.

Svar:

Om angreppen är inaktiva och har varit måttliga kan rengöring med borste, dammsugare och såpalösning ta bort löst material. Om det kommer ut pulver från trägnagarnas hål kan det vara bra att slå på bjälken med gummihammare samtidigt som man dammsuger.

Att ha delar av takkonstruktionen synlig var inte så vanligt förr men i de fall när det förekom i enklare uthus eller på vindsloft så lämnades virket i regel obehandlat. Dammsugning vid den årliga storstädningen bör hålla fritt från nedfallande damm.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

maj 2020
juni 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler