fbpx

Synliga hanband med gamla skadedjursangrepp

Vi håller på att renovera övervåningen på vårt hus från 1848, beläget på Söderslätt i Skåne. Vi kommer att ha hanbanden synliga och undrar nu hur vi på bästa sätt ska behandla dem för att behålla den genuina känslan utan att riskera att det successivt ska ramla ner en massa damm från gamla ohyreangrepp.

Vi har tänkt tvätta hanbanden rena från 170 års smuts, men bör vi även använda något för att ”binda” detta ”mjöl”? Kan till exempel olja ha någon sådan effekt eller är det bättre att jobba med stålborste eller dylikt för att få bort alla områden med sprödare virke? Vi vill gärna göra så lite som möjligt så att den gamla känslan bibehålls, men än viktigare är förstås att det blir funktionellt.

Svar:

Om angreppen är inaktiva och har varit måttliga kan rengöring med borste, dammsugare och såpalösning ta bort löst material. Om det kommer ut pulver från trägnagarnas hål kan det vara bra att slå på bjälken med gummihammare samtidigt som man dammsuger.

Att ha delar av takkonstruktionen synlig var inte så vanligt förr men i de fall när det förekom i enklare uthus eller på vindsloft så lämnades virket i regel obehandlat. Dammsugning vid den årliga storstädningen bör hålla fritt från nedfallande damm.

keyboard_arrow_up