Hej,
Har en hall i vårt torp (från sent 1800) som har ett litet problem med svag lukt av mögel (sätter sig i kläder som hänger i hallen…). Tidigare låg det en linoliummatta (som togs bort för ca 2 år sedan) på ett undergolv av trä. Har öppnat upp och kontrollerat trossbotten/grunden (ventilerad torpargrund) och allt ser bra ut. Under undergolvet ligger ca 17cm stenull (typ Rockwool) som vilar på en duk (okänt material, men känns lite plastig..). Under duken är det träplank, uppsatt med spritt avstånd. (Se bild).
Min fråga är: bör jag byta ut isoleringen till tex cellulosaisolering?
Huset har i övrigt ingen modern isolering, vad jag vet…? Väggar och tak är isolerat med kutterspån.
Om isoleringsbyte rekommenderas vilket material bör duken vara av?
Mvh Johan
Svar:
Mögeldoft är lömsk. Om ni känner den själva så känner er omgivningen den sannolikt ännu starkare eftersom man vänjer sig vid lukten. Särskilt tydlig blir den i varm och fuktig väderlek. Det är svårt att säga exakt var lukten sitter, ibland till och med vid undersökning på plats. Och ibland kan den sitta kvar efter åtgärd.
Mineralull är i motsats till naturmaterial inte hygroskopisk och kan därmed skapa förutsättningar för mögel om den inte sitter i en lufttät konstruktion. Normalt skulle det alltså ha legat en plast (ångspärr) ovanför mineralullen för att undvika kondensfukt i bjälklaget. Därför är det lämpligt att byta ut den mot cellulosafiber eller annat hygroskopiskt isoleringsmaterial och följa respektive tillverkares rekommendationer. Allt om isolering och isoleringsmaterial hittar ni i Energiboken. Läs även artikeln På säker grund, eventuellt kan det vara bra att isolera mot marken om ni vill minska isoleringstjockleken i bjälklaget.
Stephan har det övergripande ansvaret för föreningens förvaltning och arbetar nära styrelsen, redaktionskommitté och externa samarbetspartners.