fbpx

Fråga en expert!

Här har vi samlat alla era frågor om praktisk byggnadsvård. Vare sig du söker svar om isolering, färgsättning eller plåtfasader är chansen stor att svaret finns här. Använd gärna sökfunktionen!

Är du medlem kan du ställa din byggnadsvårdsfråga i formuläret här.
Är du inte medlem kan du ändå läsa våra frågor och svar. (Men bli medlem ändå!)
Har du frågor om vår verksamhet i övrigt är du alltid välkommen att skicka ett mejl till oss.

Byggnadsvårdsfrågor

Åtgärda fukt i torpargrund – avfuktare eller ej?

Vi har insett att torpargrunden i gammalt hus från 1800 talet (ca 20-30 cm hög) har alltför hög luftfuktighet efter att ha mätt under sommaren ca 95-99 %. Vilken åtgärd ska vi vidta om vi tar upp golvet? Sätta in avfuktare och markplast eller lera med hasopor istället utan avfuktare? Används som fritidshus även på vintern.

Byggnadsvårdsfrågor

Renovering av naturstensgrund

Vi har en 1800-tals timmerstuga som har en grund murad med natursten. Huset har stått i fjällmiljö i Härjedalen på samma plats sedan 60-talet och vilar på större stenar i hörnen. På ett par ställen runt om huset har nu murbruket börjat släppa och på gavlarna skjuter hela muren ut från väggen.

Byggnadsvårdsfrågor

Eternit inbyggd under tilläggsisolering i fasaden.

Vi har köpt ett hus från 1914 som renoverats i några olika omgångar, bla 1960 och 1980. Huset har timmerstomme och står på torpargrund, där stenen putsats in i betong. Frågan gäller fasaden som även den är omgjord i (vad vi vet) två omgångar. På 60-talet bytte man den ursprungliga träpanelen mot eternit och när man 1987 skulle tilläggsisolera gjorde man det utanpå eterniten och satte sen träpanel ytterst.

Byggnadsvårdsfrågor

Isolera tegelhus från 1925 med cellglas

Vi renoverar en småskola från 1925 (huset är dock äldre men brann 1920, och byggdes upp 1925). Skolan är uppbyggd i dubbel tegel utan puts med 10-12 mm luftspalt, ytterväggen står på stengrund, Grunden är fylld med diverse sten/grus upp till ett avstånd på ca. 50 mm från trägolvet. I grunden finns även luftkanaler, som jag antar går till murstocken (har inte grävt ur ännu). Uppvärmning av huset är kaminer och eluppvärmning.

Meny