fbpx

Material vägg källare på hus 1920

Ska renovera och måla om i källartrappan. När jag tog bort tapet och masonit från 70-talet var det endast råspont på ytterväggarna. Även vitt torkat skum föll bort. Om jag vill få det lite mindre grovhugget/mer ombonat och mindre dragit, kan jag sätta upp pärlspont (som taket och ett par andra källartrappsväggar) direkt på råsponten/ytterväggen? Något annat att tänka på?

Svar:

Det ser ut som råsponten innanför plankstommen på ett plankhus. Bakom den frilagda råsponten sitter den stående plankstommen bestående av 3 tums spontade plank, utanför den vindpapp och ytterpanelen. Om det finns behov kan isoleringen förbättras genom 45 mm uppregling och isolering med cellulosa eller motsvarande. Som ytskikt fungerar pärlspont bra med en vindpapp eller ångbromsduk under. Om ni vill kunna hänga upp något på den isolerade väggen bör man ha en tjock eller dubbel panel, det går även bra med en plywoodskiva under. Rent konstruktivt går det att sätta ny panel direkt på den frilagda råsponten, masoniten kan i såna fall med fördel sitta kvar eftersom den är vindtätande.

Det vita, torkade skummet är svårt att uttala sig om men det är tveksamt att det skulle vara mögel förorsakat av fuktproblem. En orsak skulle i såna fall kunna vara alltför tät färg (plastfärg) på fasaden. För att vara på säkra sidan kan man mäta fuktkvoten i väggen.

keyboard_arrow_up