fbpx

Nya Byggnadskultur här!

TEMA ISOLERING

  • Vilken isolering ska jag välja till mitt hus?
  • Inte bara u-värden: dags för helhetssyn i byggbranschen
  • Att isolera vinden
  • Hampa: okänt material med goda egenskaper

Prenumerera på Byggnadskultur!


 

Byggnadskulturs redaktör Anna Lokrantz  om det nya numret:

Sorken visar vägen

När det töar på våren kan man upptäcka system av gångar under det tunna snötäcket. Det är gnagarnas vinterhem som exponeras i solen. Dessa istunnlar mellan snö och mark har en jämn temperatur och luftfuktighet där möss och sorkar kan leva ganska bra under vintern.
Ibland har de också tunnlar upp till ytan så att de kan gå ut för att hämta mat. En gång såg jag från köksfönstret en sådan tunnel som mynnade precis vid fågelbordet. Två små möss sprang fram och tillbaka med famnarna fulla av solrosfrön.

Som så ofta har naturens levande varelser ordnat det för sig på ett enkelt och listigt sätt, och behöver därför inte frysa. Det här numret av Byggnadskultur tycker jag tydliggör att det inte behöver vara så krångligt med isolering för oss människor heller.

Helhetssyn på byggande efterfrågas i en av artiklarna. Moderna material och ensidigt fokus på u-värden dominerar byggbranschen, när naturmaterial och traditionella tekniker egentligen bör kunna användas även i nybyggnation. På så sätt ges våra hus en rad goda egenskaper genom sedan länge beprövad kunskap. Vi behöver bara förstå att ställa de rätta frågorna till de som har kompetensen att hjälpa oss.

Anna Lokrantz, redaktör.

 

keyboard_arrow_up