fbpx

Nya Byggnadskultur här!

TEMA ISOLERING

 • Vilken isolering ska jag välja till mitt hus?
 • Inte bara u-värden: dags för helhetssyn i byggbranschen
 • Att isolera vinden
 • Hampa: okänt material med goda egenskaper

Prenumerera på Byggnadskultur!


 

Byggnadskulturs redaktör Anna Lokrantz  om det nya numret:

Sorken visar vägen

När det töar på våren kan man upptäcka system av gångar under det tunna snötäcket. Det är gnagarnas vinterhem som exponeras i solen. Dessa istunnlar mellan snö och mark har en jämn temperatur och luftfuktighet där möss och sorkar kan leva ganska bra under vintern.
Ibland har de också tunnlar upp till ytan så att de kan gå ut för att hämta mat. En gång såg jag från köksfönstret en sådan tunnel som mynnade precis vid fågelbordet. Två små möss sprang fram och tillbaka med famnarna fulla av solrosfrön.

Som så ofta har naturens levande varelser ordnat det för sig på ett enkelt och listigt sätt, och behöver därför inte frysa. Det här numret av Byggnadskultur tycker jag tydliggör att det inte behöver vara så krångligt med isolering för oss människor heller.

Helhetssyn på byggande efterfrågas i en av artiklarna. Moderna material och ensidigt fokus på u-värden dominerar byggbranschen, när naturmaterial och traditionella tekniker egentligen bör kunna användas även i nybyggnation. På så sätt ges våra hus en rad goda egenskaper genom sedan länge beprövad kunskap. Vi behöver bara förstå att ställa de rätta frågorna till de som har kompetensen att hjälpa oss.

Anna Lokrantz, redaktör.

 

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

  OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
 • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
  Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
  Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

maj 2020
juni 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler