fbpx

Vård och underhåll av masonit

Fasad klädd med masonit med träådringsmönster inpräglat i relief. Foto: Pernilla Lindström.

Rundvik i Västerbotten är samhället som till stora delar är byggt av masonit. Här fanns nämligen den första svenska masonitfabriken. Trots att materialet nu har 60-70 år på nacken har byggnaderna åldrats väl. Västerbottens museum har studerat hur masoniten kan underhållas, repareras och renoveras.

Många väggar, tak, golv, dörrar och inredningar i 1900-talets svenska bostäder är gjorda av masonit. Sedan 1929 då tillverkningen kom till Sverige har det varit ett billigt, lättillgängligt, lätthanterligt och miljövänligt byggmaterial. Under några år-tionden på 1900-talet var masonit till och med det dominerande väggmaterialet i Sverige.

En äkta masonitskiva tillverkas idag av enbart träfiber under högt tryck, helt utan lim eller andra kemiska tillsatser. En uttjänt skiva kan brännas eller grävas ner. Detta gör masonit till ett av de miljövänligaste materialen man kan bygga med.

I de hus som ursprungligen uppfördes med och av masonit har materialet ett oersättligt kulturhistoriskt originalvärde. Det är därför värdefullt att eventuella reparationer eller ombyggnader av en sådan byggnad görs varsamt. Byter man ut masoniten mot till exempel spåntad panel eller gipsskivor förlorar man en del av det som ger huset

Intressant, eller hur?

Som medlem får du tillgång till alla våra artiklar och kan ställa frågor om byggnadsvård.
Bli medlem för att läsa vidare eller logga in nedanför.

Inget/Glömt lösenord?
keyboard_arrow_up