fbpx

Sex snabba inför Almedalen!

Malin Lernfeldt och Björn Hasselgren sitter i Svenska byggnadsvårdsföreningens styrelse. På måndag modererar de ett varsitt av föreningens seminarium i Almedalen. Vi passade på att ställa några kortfrågor inför arrangemanget!

 

På vilket sätt behandlar ditt seminarium en viktig fråga?
Björn: I tider av snabb samhällsomvandling är det centralt att slå vakt om kulturarv och kulturmiljö. Det som föröds i snabbt mod kan inte återskapas.
Malin: I en tid när det råder bostadsbrist och exploatörer trycker på tappar kommunerna allt för ofta greppet om helheten. Långsiktigt attraktiva miljöer där människor vill bo och leva innehåller i princip alltid äldre fastigheter bredvid det nya. Ändå tillåts totalsanering. Att diskutera frågan om hur man gör för att värna kulturarvet samtidigt som städerna tillåts växa och utvecklas är nödvändigt för att hitta en lösning.

Vad hoppas du på? ­
Björn: Att vi får en spänstig diskussion om hotet mot villastäderna som senare års omvandlingstryck inneburit. Med ombyggnader och nybyggnad, men också med energibesparande åtgärder och solpaneler till exempel.
Malin: Jag hoppas på att vi kan få till en bra diskussion om vad äldre bebyggelse betyder för människor och om vad det är som gör att det så ofta finns en diskrepans mellan medborgarnas syn på bevarandefrågor och politikernas.

Vilken deltagare är du mest nyfiken på?
Björn: Jag ser fram mot att höra Lars Anders Johansson och Katarina Luhr, som kan ses som två ytterligheter i debatten.
Malin: Jag tycker att alla som är med är intressanta personer och ser fram emot att få lyssna på deras olika inspel och perspektiv.

Vem ska komma dit?
Björn: Alla som har ett intresse av kulturmiljö och hur vi bättre kan värna och bevara vårt kulturarv i form av trädgårdsstäder.
Malin: Alla som är intresserade av kulturarv, stadsutveckling och hur människa och byggnadsmiljö samverkar.

Vilken är önske-åhöraren på måndag?
Björn: Per Bolund, som ansvarig i regeringen för de här frågorna.
Malin: Håller med Björn, jag skulle gärna se Per Bolund på plats!

Vilka andra seminarium är du pepp på inför Almedalen?
Björn: Jag följer mycket av det som händer med att minska CO2-utsläppen i ekonomin. Det är en av de hetare frågorna i år.
Malin: Glöm aldrig Pela och Fadime, GAPF, har flera paneldiskussioner och ministerutfrågningar som jag ser fram emot. Jag är även engagerad i utbildningsfrågor och har tänkt lyssna på flera seminarier om bland annat digitaliseringen av skolan.

Lycka till på måndag, önskar vi!

Vill du läsa mer om Svenska byggnadsvårdsföreningens seminarium?
Här finns allt du behöver veta

 

 

 

keyboard_arrow_up