fbpx

Renovera fönster från 10-talet

Våra fönster har målats med plastfärg av tidigare ägare under årens gång, och således är det svårt att avgöra vad som är bästa metod för fönster, målade med linoljefärg. Ska man måla ovan- och undersidan av fönsterbågen, eller lämna dessa omålade. Ska man eventuellt enbart grundmåla eller ska man måla med slutstrykning och täckande färg? Jag har hört olika bud i frågan och önskar vägledning.

Vänliga hälsningar,
Oscar

Svar:

Regn och solens uv-strålar kommer normalt inte åt fönsterbågens över och underkant och därför lämnas de ofta omålade eller endast strukna med en tunn strykning. Dessutom syns de i motsats till sidokanterna inte när fönstren är öppna. Men fönster kan vara olika utsatta från olika väderstreck och ibland är springorna mellan karm och båge så stora att regnstänk från till exempel fönsterbleck kan komma in och väta underkanten. Därför är det bra att bedöma från fall till fall – ser det ut att ha varit ett problem? Annars kan man lämna det som det var.

En av plastfärgens (som tillverkarna hellre kallar vattenburen färg) nackdelar är dess täthet som gör att fuktighet från regn eller kondens inte kan vädra ut ur träet. Träet sväller då vilket leder till andra följdskador. Därför bör plastfärg tas bort restlöst vid renovering.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

maj 2020
juni 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler