fbpx

Pontus är Årets byggnadsvårdsstipendiat!

Vi är överväldigade av det stora intresset för vårt byggnadsvårdsstipendium. Det var inget enkelt val då vi fick många intressanta sökande! Årets stipendiat presenterades vid årsmötet. Pontus Westerholm läser en fil kand i statsvetenskap vid Uppsala universitet med förväntad examen 2020.

Berätta kort om dig själv?
– Mitt namn är Pontus Westerholm och är 23 år gammal. Jag är uppvuxen på en gård strax norr om Varberg. Sedan några år tillbaka studerar jag statsvetenskap vid Uppsala universitet.

Varför är du intresserad av byggnadsvård?
– Jag har alltid varit fascinerad av historiska miljöer och vackra hus. Med tiden har jag insett hur mycket arbete som krävs för att de inte ska förfalla. Äldre bebyggelse har ett historiskt och kulturellt värde som inte kan byggas på nytt eller helt ersättas. Rivs det så är allt arbete som gjorde platsen speciell förlorad för evigt. Om vi ska ha en hållbar omställning av samhället behöver vi främst arbeta med vad vi redan har. I mitt mer politiska arbete ser jag byggnadsvård som något som ska uppmuntras. Men då är det också självklart att jag personligen engagerar mig.

Vilket läger väljer du och varför?
– Trädgårdshelgerna vid Årås säteri. Lite på grund av kalendern, men det finns givetvis mycket som gör trädgårdarna till en viktig del av byggnadsvården. Snabbare än husen förfaller, växer trädgårdarna igen. Under min tid i Uppsala har jag lärt mig älska de många parkerna, inte minst Botaniska. Viljan att lära mig mer om skötseln av större trädgårdar och parker har legat i bakhuvudet länge.

Hur kommer du att använda dina nya kunskaper efter lägret?
– Beskärning av fruktträd på föräldragården är redan inplanerad. Mer långsiktigt kommer det vara ett tillskott till min allmänbildning om hur den byggda miljön förvaltas och bevaras. Även om jag troligtvis inte kommer att ha en egen trädgård de kommande åren, kommer kunskaperna att komma till användning. Förr eller senare blir det nog ett renoveringsprojekt för mig, och då blir en välplanerad trädgård en självklar del av detta.

Vad ska bli roligast med lägret?
– Att se säteriet och det arbete som andra byggnadsvårdsintresserade redan lagt ner för att restaurera det kommer vara värt besöket. Men roligast? Det är självklart att själv få lära sig tekniker och metoder för att anlägga och ta hand om trädgårdsodlingarna och inte minst herrgårdsparkens träd.

Läs mer om stipendiet och tidigare stipendiater.

keyboard_arrow_up