fbpx

Renovering av korsvirkeshus

1) Vi renoverar korsvirkeshus som klätt med stående panel. Skall panelen (stående) ha en luftspalt?
2) Fyllnadsmaterial verka vara bränt tegel samt obränt tegel uppmurat som innervägg putsat med kalkbruk. Skall det återställas med kalbruk eller lerklining?
3) Delar av ytved påverkat av skadedjur på stommen. kan man bromsa detta? är det rimligt byta ut en del av ”hammarbandet”?
4 ) Finns det någon kunnig hantevrkare på korvirkesstomme som kan konsulta lite på vad som kan/bör göras vid en renovering?

 

Svar:

Korsvirkeshus vid havet låter trevlig även om det är mycket att tänka på. Om jag förstod rätt så består ert hus av en korsverksstomme med tegel samt lersten som fyllnad och sedan linad med stående panel. Generellt behövs tekniskt ingen luftspalt bakom panelen på beskriven konstruktion men ni kan tänka på att försöka vindtäta det bakom panelen.

Och här kommer vi in på med vilket material som du bör använda till putsning/ putslagning. Man brukar säga att i många fall så finns facit redan i huset och har du kalkbruk som putsmaterial så fungerar det bra att fortsätta med det. Om ni väljer att ta ned all puts på lerstensväggarna så fungerar det bra att återputsa med lerbruk som ett alternativ. Lerbruk har goda egenskaper med bla fuktbuffring som fungerar bra tillsammans med de material som ni har i ert hus.

Om det finns skadedjur i stommen bör detta ses över av en expert, det är omöjligt att generalisera tyvärr. Och om det behövs byte av delar i timmerkonstruktionen så brukar det gå att åtgärda ganska lätt, detta gäller även lejden (hammarbandet på svenska).

När det gäller lokala hantverkare med kännedom om korsvirke så råder jag dig att kolla med länsombuden, lokala hembygdsföreningar/ museum, länsmuseum eller regionala byggnadsvårdsnätverk. I Skåne finns bla företagsnätverket BEVIS, byggnadsvård i Skåne. 

keyboard_arrow_up