fbpx

Originalkulörer till funkiskök?

Skulle vilja ha NCS-kod (eller annan referens) på färger som var vanliga på kök mellan 1930 och 1950. Det finns ganska mkt läsning om gamla kök, men det står väldigt lite om vilka kulörer som fanns förutom vitt. Någon som vet mer eller kan tipsa om var jag kan läsa mer?

Svar:

Gemensamt för den här perioden är att köken har släta överfallsluckor och lådfronter med synlig skåpstomme målade med lätt avtorkningsbar oljefärg. Skåpsbeslag var oftast förnicklade så kallade ticka-reglar och lådorna hade förnicklade skålhandtag. I början av perioden kunde både luckor och lådor samt skåpstomme vara målade i samma ljusa kulör, grönt, gul-beiget eller grått var vanligt. Efterhand blev det vanligare med kök i brutet vitt och framför allt vita skåpstommar och avvikande kulör på luckor och lådfronter. Mot slutet av perioden kom de snedställda överskåpen med skjutluckor, ibland med draglister i trä istället för beslag i förnicklat utförande och kulörerna på luckor och lådfronter blev fler och lite starkare än bara ljusa pasteller.

Mer kökshistoria finns bland annat i artiklarna Köket, Sekundärköket – en matlagares mardröm, och Kök av masonit – kan det vara nåt att ha. Tyvärr finns inte så många konkreta NCS-koder men de ljusa färgkoderna (med vithet cirka 10-15) i färgsnurran NCS kulturkulörer kan ge vägledning.

 

 

keyboard_arrow_up