Kanske är köket det rum som berättar allra mest i ett hus. I köket har man inte bara lagat mat, där har man även umgåtts, arbetat och sovit. I köket blandas därför kultur-, teknik-, social-och samhällshistoria. Men det är naturligtvis inte en historia. Kökets utformning varierade mellan olika typer av bostäder, mellan stad och land, mellan fattig och rik, mellan norr och söder. Att beskriva den innebär därför en hel del generaliseringar och förenklingar. Kök i dagens mening är en relativt sen företeelse i stora delar av vårt land. Inte förrän på 1900-talet kan man hos gemene man börja tala om kök i betydelsen ett rum som i första hand är anpassat för matlagning. Vissa undantag fanns dock. I slott, herrgårdar och över huvud taget i hem som höll sig med tjänstefolk för matlagningen infördes naturligtvis det mer specialiserade köket – köket som arbetsplats – tidigare.
Järnspisens tid 1860-90-tal
De allra äldsta ”köken” var
Intressant, eller hur?
Som medlem får du tillgång till alla våra artiklar och kan ställa frågor om byggnadsvård.
Bli medlem för att läsa vidare eller logga in nedanför.