Har ett äldre timmerhus på grund av lösa stenar (torpargrund). Större delen av husets grund står på en berghäll medan stenarna på norrsidan vilar på ett tjockare jordlager (hällen ligger djupare under). Har tagit bort ett 10-15 cm lager av jord, nedfallen trossbottenfyllning, träspill och skräp – delvis ned till berghällen. Byter golvbjälkar och kommer att ha trossbotten med träfiberisolering. Två frågor:
– Ska jag passa på att förstärka grunden som står på jordlagret för att minska risken för framtida sättningar i den delen sv huset? Och i så fall, hur?
– Bör jag isolera mot den blottade (och kalla) berghällen (och mot jordlagret utmed norrsidan?) med exempelvis skumglas (eller singel) för att minska risken för fukt?
Svar:
Olika typer av markmaterial beter sig olika. Men en tumregel för grundstenar är att dessa ska vara nedgrävda 1/3-1/2 stenens höjd. Man ska alltid vara lite försiktig med att gräva i närheten av grundstenar eftersom det kan orsaka rörelser i marken som drar med sig grundstenarna. I ditt fall låter det som att du grävt måttligt och kanske inte behöver återfylla mot stenarna, men om du är nära stenens underkant (eller om denna är synlig) så är det en god ide att återfylla med
Intressant, eller hur?
Som medlem får du tillgång till alla våra artiklar och kan ställa frågor om byggnadsvård.
Bli medlem för att läsa vidare eller logga in nedanför.