Kort historik
I juni 2021 beslutade Stockholms kommun att badet skulle rivas. Ett remissyttrande skickades från Skönhetsrådet som anser att Liljeholmsbadet är värdefullt och bör ges någon form av kulturskydd. Även Samfundet S:t Erik överklagade beslutet. Badet är därtill sedan tidigare grönklassat av Stockholms Stadsmuseum. SBF har sedan juni 2021 inskickat tre skrivelser i ärendet. I föreningens överklagande från den 5:e juli skriver föreningen bland annat:
- att ett rivningslov skulle strida mot PBL 9 kap 34§ där det anges att ”Rivningslov ska ges för en åtgärd som avser en byggnad eller byggnadsdel som inte bör bevaras på grund av byggnadens eller bebyggelsens historiska, kulturhistoriska, miljömässiga eller konstnärliga värde”.
- att rivningslovet strider mot PBL 2 kap 6§ där det bland annat anges att ”Vid planläggning och i andra ärenden […] ska bebyggelseområdets särskilda historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden skyddas”.
- att då Stockholms stad underlåtit att underhålla Liljeholmsbadet har staden brutit mot PBL 8 kap 14§ där det anges att ”Ett byggnadsverk ska hållas i vårdat skick och underhållas så att dess utformning och de tekniska egenskaper som avses i 4§ i huvudsak bevaras. 3 Underhållet ska anpassas till omgivningens karaktär och byggnadsverkets värde från historisk, kulturhistorisk, miljömässig och konstnärlig synpunkt. Om byggnadsverket är särskilt värdefullt från historisk, kulturhistorisk, miljömässig
Liljeholmsbadet stängdes 2016 på initiativ av Stockholms kommun. Kommunen ansåg att badet var i dåligt skick och utgjorde en säkerhetsrisk. Samma år hamnade badets på Svenska byggnadsvårdsföreningens Gula listan. Samtidigt bildades också föreningen Liljeholmsbadets vänner och en namninsamling drogs igång som genererade ca. 3 500 underskrifter.