fbpx

Göra om misstänkt mullbänksgrund till torpargrund?

Vi funderar på att gräva ur och anlägga en torpargrund nu när vi ska göra iordning golvet, är det en bra idé? Finns det några nackdelar med att byta grundtyp på huset?

Svar:

Mullbänk finns i många äldre hus, främst på landet och det är en hållbar grundkonstruktion. Det är inte ovanligt med 150 år gamla mullbänkskonstruktioner. Golvet är spikat på bjälkar i marken och är inte infäst i husstommen vilket gör att det är relativt lätt att underhålla. Krypgrunder är oftare behäftade med fuktproblem, vanligen kallad krypgrundsproblematik.

Men det stora problemet i detta fall är grävlingen, det kan vara mycket svårt att bli av med grävlingen eftersom den inte är lättskrämd, gräver djupt och gärna kommer tillbaka. Grävlingar kan underminera hela grundläggningar och dess latringropar luktar starkt. Om det är ett aktivt bo bör saneringsfirma anlitas. Det enda positiva är att grävlingen trivs i torra utrymmen vilket är ett tecken på att markförhållanden under den delen av huset är bra.

Efter att grävlingsproblemet är avhjälpt finns möjlighet att göra en modern variant av mullbänken som är mer motståndskraftig mot grävlingen om den vill tillbaka. Efter utgrävning och montering av kraftigt skadedjursnät fylls grunden med skumglas som är isolerande, kapillärbrytande och dränerande. Skumglaset kan kompakteras och den ovanliggande golvkonstruktionen kan göras på flera sätt – avjämning med till exempel lera under ett flytande golv eller golvbjälkar försänkta i fyllningen (som på det gamla mullbänksgolvet) och till exempel ett tunt lager linisolering som är lite elastiskt mellan skumglas och golvet. Rådgör med leverantören för vilken konstruktion som lämpar sig bäst. Mer om olika isoleringsmaterial finns att läsa i Energiboken.

keyboard_arrow_up