fbpx

När man inte vet – är man lätt att lura

ILLUSTRATION: Anna O.

Som kund till en viss elleverantör fick jag nyligen ett erbjudande om att testa en ny smart tjänst för mitt hus. »80% av husen i Sverige är äldre än 35 år och i behov av energiuppgradering.« Så skrev de. Naturligtvis vill jag testa något som låter så angeläget. För visst erbjuder de väl opartiska råd? 

»Efter genomförd analys kommer du att få hjälp av en projektledare att genomföra alla förändringar.« Perfekt! Mitt 116 år gamla hus är stort och inte speciellt modernt. Vad visste man egentligen om hur man minskar klimatavtryck och uppvärmningskostnader år 1906? Jag dyker in i testet och imponeras av att det ser ut att vara skräddarsytt för mig. Data relaterade till mitt hus hämtas automatiskt och jag svarar bara på ett par enkla frågor. 

Arianna Benigno, länsombud i Skåne. FOTO: Privat

Så faller en dom: jag kan spara 33 500 kronor per år om jag installerar solceller, byter värmepump och tilläggsisolerar vinden. Återbetalningstid blir 7, respektive 11 och 39 år. Jag blir ganska förvånad över att jag inte blir rekommenderad att byta fönster. Men glad! Kan det saknas ett avtal med någon fönster­säljare av magiskt underhållsfria produkter? 

Av nyfikenhet leker jag lite med testet. Jag byter ut mina svar mot några andra. Testar, byter igen. Helt oberoende av mina svar blir resultatet alltid detsamma. Solceller, värmepump och tilläggsisolering. Det är vad de vill sälja till mig.

Det är ett snyggt test, behändigt paketerat, och det leder en genomsnittlig kund att göra vissa förändringar. Om jag inte visste bättre skulle jag lita blint på hela upplägget. »Att energirenovera är en vinst både för ­plånboken och miljön«. Problemet är att de påstådda ­bespa­ringarna inte tar hänsyn till min faktiska energi­konsumtion och det ges inga andra förslag för att använda traditionella och snällare metoder istället.  

Testet baseras på ett marknadsantagande: alla vill ha medelhavssommar året runt i sina hus. Staten kan ge mig bidrag för att installera solceller, men ekonomiska stöd för att ta hand om ett äldre hus på bästa möjliga sätt går inte att få. Tråkigt, för som husägare är det faktiskt vad jag är allra mest intresserad av.

Arianna Benigno, länsombud i Skåne län

keyboard_arrow_up