När jag var liten växte jag upp i ett hem som bara värmdes med kakelugnar. Av min mamma, som alltid började dagen med att gå runt och tända i kakelugnarna i alla rummen, har jag lärt att tända en brasa. Så här gjorde hon.
Elda i kakelugn
Lägg först ett par större klabbar på varsin sida av eldstaden. Knyckla ihop tidningspapper och, om det finns, näver däremellan. Lägg tunna stickor tvärsöver klabbarna och papperet. Eventuellt kan ett lager till med lite grövre vedträn läggas tvärsöver det förra lagret.
Öppna spjället och dragluckorna fullt och tänd på. Låt brinna i 5-10 minuter, och när det brinner bra, lägg på mer trän. Låt brinna 10-15 minuter till, tills det är full fyr. Stäng eventuellt en eller båda dragluckorna. Det ska sjunga om brasan (man ska höra att den drar in mycket luft). Det är viktigt att man får hög temperatur i eldstaden, så att även teglet hinner värmas upp, för att inte släppa ut mycket oförbrända ämnen i miljön och för att inte få tjära i skorstenen. Stäng dragluckorna, om du inte gjort det förut, och skjut in spjället till hälften.
Lägg sedan in mera ved om du behöver mycket värme, men lägg inte in för
Intressant, eller hur?
Som medlem får du tillgång till alla våra artiklar och kan ställa frågor om byggnadsvård.
Bli medlem för att läsa vidare eller logga in nedanför.