fbpx

Fel om fönsterbyte i Vi i villa

Klimatskadlig ovh felaktig information sprids genom gratistidningen Vi i villa.

I gratistidningen Vi i Villa nr 6 2019 skriver Björn Christiernsson under rubriken Bygg & Fixa bland annat att ”ett fönsters livslängd brukar ligga på 30 år”. Uppgiften är felaktig, det finns gott om fönster i Sverige som är flera hundra år gamla. På kyrkor, slott och herrgårdar kan de ha 3-400 år på nacken. Faktum är att den konstruktion och det material som användes fram till efter mitten av 1900-talet har visat sig vara det mest hållbara och resurssnåla alternativet.

I gratistidningen Vi i Villa nr 6 2019 skriver Björn Christiernsson under rubriken Bygg & Fixa bland annat att ”ett fönsters livslängd brukar ligga på 30 år”. Uppgiften är felaktig, det finns gott om fönster i Sverige som är hundratals år gamla och på kyrkor, slott och herrgårdar kan de ha 3-400 år på nacken. Faktum är att den konstruktion och det material som användes fram till efter mitten av 1900-talet har visat sig vara det mest hållbara och resurssnåla alternativet.

Underhållsfritt går inte att underhålla
Långsiktig hållbarhet förutsätter ett regelbundet underhåll, men det gillar inte Vi i Villa och Björn Christiernsson. Tidningen och dess annonsörer vill naturligtvis att vi skall köpa nya grejor hela tiden. Problemet är att plast, aluminium, silikon, fogmassor och de andra materialen som används i utbytesfönstren inte är miljövänliga. Och i motsats till trä och linoljefärg går de inte att underhålla, hela fönstren måste istället bytas om och om igen. Ett annat problem är att det minskar arbetstillfällen när man fasar ut riktiga hantverkare och ersätter dem med montörer. Därför behöver vi alla tänka om. Det gäller förstås även Bonnierkoncernen som äger Vi i Villa och företagen som annonserar i tidningen, som enligt egen uppgift har 1.657.000 läsare. Det höga läsarantalet innebär att de påverkar många människor och därmed har ett stort ansvar.

Energieffektivisera enkelt och billigt istället
Idag kan man energieffektivisera sina gamla fönster utan att använda glaskassetter med sin begränsade hållbarhet. Det innebär att de kan hålla i ytterligare hundratals år om de underhålls regelbundet. Inte bara resurssnålt utan även klimatsmart! Björn Christiernsson hänvisar till en ny studie som visar att ”det totala koldioxidutsläppet blir mindre vid byte från 2-glasfönster till nya 3-isolerglasfönster trots produktionen av de nya produkterna”. Tyvärr anger Björn ingen källa till den undersökningen och det finns stark anledning att betvivla innehållet.

Stephan Fickler, verksamhetsledare Svenska byggnadsvårdsföreningen.

Läs mer om fönsterrenovering

Fönster för framtiden

Svar på tal om fönsterbyte

Tio skäl till varför du ska renovera dina fönster

Fönsterrenoveringens dag

 

 

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

maj 2020
juni 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler