fbpx

Byggnadsvården uppstod som en reaktion på 1960-talets rivningar och bristfälliga nyproduktion och sedan dess är vi vana att blicka bakåt. Men hur blir det framtiden, vilka utmaningar och möjligheter står vi inför? Björn Ohlén sneglar i kristallkulan.

Det finns en risk att framtidens detaljer inte blir en del av konstruktionen utan estetiska tillägg eller accessoarer för att jämföra med modebranschen.

Enligt ett forskarlag i Kalifornien finns nu tekniken och kapaciteten att skriva ut en hel villa på 230 kvadrat med 3D-skrivarteknik – på ett dygn. Det som krävs är en enkel räls fram till byggplatsen (och el förstås), resten av jobbet står skrivaren för. Kostnaden skulle bli en bråkdel av ett motsvarande bygge i konventionell teknik och i ett slag göra alla byggnadsarbetare arbetslösa. För den som värnar om lokal byggnadskultur går det knappast att komma närmare helvetet? Tänk hur likadana hus växer fram i hela världen innan vi ens hinner säga byggnadsskick. Hur bra konstruktionen är och om husen går att underhålla lämnar vi därhän i detta resonemang, även om det naturligtvis är intressanta frågor. Vi bävar inför det industrialiserade byggandet. Samtidigt har ryktet om hantverkets död ofta visar

Intressant, eller hur?

Som medlem får du tillgång till alla våra artiklar och kan ställa frågor om byggnadsvård.
Bli medlem för att läsa vidare eller logga in nedanför.

Inget/Glömt lösenord?
keyboard_arrow_up