fbpx

Väggfärg utan ohälsosamma lösningsmedel?

Jag ska måla tapetserade väggar i ett litet hus. Jag vill förstås att det ska vara en färg utan plast. Tidigare har jag målat med Gysinge matta linoljefärg men skulle nu helst välja en färg utan starka lösningsmedel. Vad föreslår ni?

Svar:

I målningstraditionen finns det många färgtyper som du kan prova, allt från drickamålning till färger gjorda på ägg. Det finns massor med böcker om traditionellt måleri och i vår artikelbank finns bland annat den sammanfattande artikeln Färgtraditioner från golv till tak.

Under 1800-talet blev lim- och linoljefärg vanligast för invändigt måleri. Limfärg var billig och förlåtande och användes till väggar och tak, den dyra men avtorkningsbara linoljefärgen till snickerier och ibland bröstningsmålning. Lösningsmedel användes i linoljefärg under större delen av 1900-talet men idag har de flesta tillverkarna helt lösningsmedelsfri färg i sina sortiment. Limfärg, som är beskriven bland annat i artikeln Limfärg – ett material med många förtjänster, är enkel, billig och rolig att göra själv men det är en färskvara. Om man vill köpa färdigfärg är emulsionsfärg ett alternativ. Läs även artiklarna Kasein, kalk och vattenglas och Lim och färg på mjölk eller kasein om du vill fördjupa dig. Tapeter är ett vanligt målningsunderlag men om man vill plastbanta bör man tänka på att många nyare tapeter är av plast.

I det ekologiska byggandet finns det fler färger att välja, bland annat lerfärg och äggoljetempera som förr i första hand var en möbelfärg. Sök de olika färgtypernas namn på internet så hittar du tillverkare.

keyboard_arrow_up