fbpx

Fasadpanel utan luftspalt

Hej, jag ska byta fasadpanel på gammalt hus med trästomme. Stående panel med lock. Vindskydd T-wind basic mellan panel och stomme. Mellan vindskydd och innervägg kommer jag sedan att tilläggsisolera, ca 70 mm utan luft mellan vindskydd och innervägg. Frågan är om jag bör sätta en horisontell smal läkt (12-15 mm) mellan vindskydd och panel? Och gör det någon skillnad, när det ju ändå inte blir öppet för luft igenom? Först sätta en vertikal läkt och sedan en horisontell för en riktig luftspalt skulle bygga på för mycket för min smak (finns en murad nederdel på huset som träfasaden då skulle sticka ut över. Jag ska måla med linoljefärg, en strykning med 50% färg, 40% linolja, 10% balsamterpentin.

Svar:

Man brukar säga att tilläggsisolering av väggar är den isoleringsåtgärd som är svårast att räkna hem ekonomiskt. Men om man ändå skall byta panel är det ett bra tillfälle att passa på. Det är bättre med en utvändig isolering än en invändig så att den värmetröga stommen hålls varm.

Lite oklart dock eftersom du skriver att du har ett relativt nytt vindskydd bakom panelen? Förutsatt att jag inte har missuppfattat frågan kan man konstatera att kraven på luftspalt blir viktigare ju mer isolerad väggen blir  – ju tjockare isolering desto kallare ytterpanel och därmed risk för fuktproblem. Var exakt gränsen går för hur tjock isolering man kan ha utan luftspalt är svår att besvara, flera faktorer spelar in  som eventuell skuggning, husets läge i terrängen, material och tjocklek i väggskikten, uppvärmning, etcetera) Man gör klokt i att följa tillverkarens eller entreprenörens rekommendationer.

keyboard_arrow_up