fbpx

Grund i torp från 1890 och hur den ska isoleras

Vi renoverar ett torp utanför Kalmar från 1890 som har stått obebott i många år och ska ni göras i ordning för att kunna bo i året runt. Vi har precis försiktigt tagit bort golvet (som sedan ska läggas tillbaka igen) dels för att frigöra syllen inför syllbyte men också för att kunna isolera grunden. Vi har tidigare trott att det har varit en mullbänk som det andra huset vi har men när vi lyfte bort golvbrädorna så hittade vi en trossbotten. Däremot ingen isolering alls i mellanrummet. När vi sedan lyfter på trossbotten så ser vi att hela grunden är fylld med sten. Hur gör vi nu? Som vi har förstått det så ska en torpargrund med trossbotten vara ventilerad under, men det går ju inte i detta fallet eftersom det ligger en massa sten och det finns inga ventiler i grundmuren. Och skulle det vara en mullbänk så borde det väl inte finnas en trossbotten och tomt mellanrum upp till golvbrädorna. Så frågan är hur vi ska gå tillväga nu? Ska vi ta bort trossbotten och fylla med perlit nästan ända upp till golvbrädorna och sedan lera det sista? Hur tätar man då bäst grundmuren utifrån och innanför? Eller kan man isolera den befintliga trossbotten på ca 15 cm och låta stenarna ligga kvar under?

Svar:

Försäkringsbolagen brukar efterfråga att man ska kunna inspektera grunden för att kunna kontrollera om den håller ett gott klimat. Det är dock inte möjligt i gamla grundkonstruktioner som bygger på att man har ett utrymme med så lite syre som möjligt (en s.k. mullbänk). Moderna mullbänkskonstruktioner med perlite eller skumglas ställer vissa krav på omkringliggande förutsättningar för att inte riskera fuktproblematik i en då icke inspekterbar grund.
Om eran byggnad inte har haft någon fuktproblematik så kan detta vara ett mycket bra alternativ, så länge man tätar hela grunden med t.ex. lera. Leran monteras på insidan kring grundstenar, upp mot syllvarvet, helst också direkt på marken samt ovanpå perliten. Man kan också montera en vindpapp ovanpå perliten istället för lera, detta för att hindra perlitedammet från att stiga upp genom golvet och orsaka dammig innemiljö.
Att isolera med spån kan vara bra i fuktutsatta grundkonstruktioner, spånet hjälper till att hålla en jämnare fuktbalans men har ett ganska dåligt isolervärde i jämförelse med t.ex. träfiberisolering. Däremot så tappar träfiberisolering en del av sitt isolervärde om den utsätts för ökade fuktnivåer.
Viktigast av allt är att hålla värmen på i huset om grunden ska ha goda möjligheter till att hållas torr. Är eran grund torr och fin, utan rötskador och annan fuktrelaterad problematik så skulle ni kunna använda den befintliga trossbottnen att fylla t.ex. spån eller träfiberisolering. Ibland är det lilla gott nog!
Frågan är besvarad av Niklas Turesson, Alla tiders hantverk AB
keyboard_arrow_up