Se husen med nya ögon

Tegel och glas, plåt och betong, trä och sten … Varje byggnadsmaterial har en historia att berätta och för den som lyfter blicken mot tak och fasader finns mycket att upptäcka. Erika Åberg tar oss med till sin hemstad Gävle på en vandring bland materialen.

En pärla till trapphus på Norra Köpmangatan, där färgstark mosaik i orange och gröna toner lagts in som stavar i ett rutsystem. Här har man utnyttjat arkitekturens form och följt den kraftigt böjda korridoren, helt perfekt för mosaik.

På Södra Skeppsbron hittar man ett hus med smalare tegel med ojämna mönster i ytan – som om man har slagit med kedjor mot leran innan den stelnat. Mönstret gör att det blir ett skuggspel av ljuset.

De flesta som promenerar runt i en stad gör det med blicken ner i asfalten – eller i mobilen, för den delen. Men den som lyfter blicken belönas inte sällan med åsynen av fantasifulla smidesdekorationer, huggna stenansikten, lekfulla tegelfasader eller brutal betong.

Småspröjs i stor skala. Södra Station i Gävle byggdes 1926, efter ritningar av stadsarkitekt Gunnar Wetterling.

Boken »Husmodet – stadsvandingar i Gävle bland husens material« skrev jag tillsammans med journalisten Helen Granditsky för att väcka lust att titta på byggnader med nya ögon; att se hur tiden och smaken styrt valet av byggnadsmaterial.

Silvanum byggdes ursprungligen som skogsmuseum, invigdes 1961 och utformades av Gävles dåvarande stadsarkitekt Sven Wranér tillsammans med arkitekt Erik Herløw från Köpenhamn.

Gävles byggnader har en överraskande variationsrikedom när det gäller material. Vissa, som trä, järn och Gävlesandsten, är lokalproducerade och har en lång historia. Andra, som glas, betong och eternit, står som symboler för det moderna samhället. Det är också intressant och inspirerande att se hur plåt, kakel och mosaik har använts som fasadbeklädnad och konstnärlig utsmyckni ng genom åren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Erika Åberg
Erika Åberg, byggnadsantikvarie, skribent och program ledare i sVts serie »det sitter i väggarna«.
erika_abergr@hotmail.se

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

april 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler