Gripsholms slott har genom århundraden blivit tillbyggt, ombyggt och anpassat för olika behov. Då sprickorna i ett av taken nyligen undersöktes, fann man att den vitmålade putsen dolde ett medfaret trätak med målningar från barocken. Hur man beslöt att frilägga trätaken och hur man gick till väga för att restaurera bräder och målningar berättar här Lars Rosenberg (i samarbete med Eva Göransson, ark sar, arksam, samt Ingrid Hemgren, målerikonservator vid Riksantikvarieämbetet i Stockholm.
När rummen i det så kallade kronköket på Gripsholms slott gjordes i ordning som bostad under 1600-talet kompletterades fönsternischerna med grisaillemålade brädtak och de ursprungligen välvda öppningarna doldes. (Grisaille = grått i grått, olika grå valörer av samma färgton.) Utrymmet ovanför planktaket fylldes med löst staplat tegel.
Vid slutet av 1700-talet tillbringade Gustaf III:s hov med stort följe långa tider på Gripsholm. Kronköket och många andra delar av slottet byggdes om och moderniserades. I kronköket till exempel putsades alla omoderna barocktak. Det gick så till att man spikade upp vassmattor i taken och sedan slog man
Intressant, eller hur?
Som medlem får du tillgång till alla våra artiklar och kan ställa frågor om byggnadsvård.
Bli medlem för att läsa vidare eller logga in nedanför.