fbpx

Reparera tak av pannplåt före montering av solceller

Vårt timmerhus från 1800-talet har tak av galvaniserad pannplåt, 1 mm tjockt. Vi vet inte när taket lades men det var gammalt redan när vi köpte huset 1988. Pannplåten är spikad direkt på det gamla spåntaket som i sin tur ligger på råspont. Vi ska sätta upp solceller och behöver då fixa taket. Taket är tätt, men vissa plåtar är ganska rostiga och behöver bytas. Andra har bara lite spår av rost. Det finns ny pannplåt med samma profil och mått , fast bara 0,6 mm tjockt. Orken och budgeten är begränsad. Kan vi nöja oss med att byta ut de sämsta plåtarna mot ny galvaniserad plåt och räkna med att de andra håller i solcellernas livstid (25 år)? Solcellerna kommer att täcka hela taket på södra sidan och därmed skydda det från snö och sol, om än inte från regn.

Svar:

Först, jag tycker att ni bör ta en ordentlig funderare till på om ni verkligen ska ha solcellspanelerna på taket på ert 1800-talshus. Av bilden att döma kan det mycket väl vara originaltaket med vankantade underliggande brädor med stickspån som yttertak. Det är inte så ofta sådana tak är bevarade under plåttaket och innebär att det är historiskt värdefullt. Om det finns plats är ett alternativ att montera solceller på annan, mindre synlig plats och lämna huset så orört som möjligt.
Tillbaka till huvudfrågan angående taket. Ja, i princip bör det gå bra att göra som ni har tänkt er, men det är en del att tänka på som jag tycker stärker att det vore bättre att montera solcellerna på mark. Infästningarna i taket kan innebära att skruvarna tar med sig fukt in i konstruktionen när det efter en tid blir otätt av temperaturrörelser och det är svårt att inspektera när solcellerna sitter på plats. Bäst ur det avseendet är om skruvarna sitter i plåtprofilens topp. Det finns även risk att växtrester mellan plåttak och solceller binder fukt och ökar risken för rost. Vidare, det framgår inte om taket är målat nu, men om det blir gamla plåtar kvar som har ytrost så bör de målningsbehandlas för att hålla i längden. Kontrollera om rosten bara är ytlig eller har gått på djupet. Ett alternativ till nya plåtar är att köpa begagnade på Blocket eller liknande. Nya plåtar brukar vara aluzink eller fabriksmålade. Kontrollera med tillverkaren om hur målningsbehandling skall utföras på dem. Beträffande målning av äldre plåtar har Wibo en linoljebaserad takfärg, och Introteknik har Isotrol Grund som kan slutmålas med linoljefärg eller med olika alkydfärger beroende på tycke och smak. För att få ihop en helhet av taket, även om det kommer att ligga under solcellspaneler, bör det ju målas med en gemensam slutstrykningsfärg över hela.

keyboard_arrow_up