fbpx

Omläggning av tegeltak

Fråga:
Hej! Vi är nu ägare av ett hus från 1956 med glaserade tegelpannor i fint skick. Vi behöver byta papp och spånt eftersom taket är original. vi kan återanvända tegelpannorna.

Har ni tips på en bra takläggare i Linköpingstrakten med känsla för att bevara gamla hus?

Har ni också tips på vart vi kan vända oss för att köpa till några pannor för att byta ut de som eventuellt är skadade? Vår besiktningsman nämnde något om en specialist på gamla pannor i Järnatrakten, men vi har inte lyckats lokalisera denna ännu.
Mvh Sandra och Johan Bernspång

Svar:
Hej
Vi som svarar här är från hela landet, därför är det bättre om du tar kontakt med ditt länsombud som kan bättre känner till företag och hantverkare i Linköpingstrakten. Du kan också prova att ringa länsmuseets byggnadsantikvarier.
Det beror också lite på hur priskänsliga ni är. Annars är det ju i sig själv inte någon kärnkraftverksbyggarvetenskap att lägga om ett tegeltak men på ett gammalt hus och då teglet ska återanvändas vill man ha en hantverkare med rätt inställning, snarare än att det behöver vara någon som har renoverat slott och kyrkor i årtionden. Även om dom som gjort det ofta är väldigt duktiga. Om man ringer runt till hantverkare och presenterar objektet som det är, att det är ett gammalt hus och man vill att jobbet ska göras med lite speciell hänsyn så kan dom antingen svara i stil med att Asch, det är väl inget särskilt med ett gammalt hus, vi kör som om om det var en vanlig villa, då är det läge att dra öronen åt sig. Eller så är dom lite mer ödmjuka, säger att det låter intressant som omväxling till alla vanliga villatak och då kan man fortsätta att diskutera. Firman med begagnat taktegel i Järnatrakten är säkert Hedenstedt i Trosa, tror att dom har hedenstedt.com om inte är det bara att googla. Sedan kan man kolla byggigen.se och det finns även ytterligare ett par firmor osm säljer begagnat taktegel. Lycka till!

keyboard_arrow_up