På Öland har man byggt en kalkugn för att på gammalt vis bränna kalk. Projektet startades på initiativ av slottsarkitekten Erik Wikerstål för att få lämpligt kalkbruk för att reparera Borgholms slottsruin och Kalmar slott, som under många år felaktigt lagats med cement. På Öland har från medeltiden och ända till 1900-talets början bränts kalk med hydrauliska egenskaper. I det aktuella projektet har man provat att återuppta traditionell kalkframställning av ölandskalksten. Förhoppningsvis ska tillverkningen återupptas och bli ett komplement till den välkända gotlandskalken i underhållet av våra kulturbyggnader.
Att åter kunna tillverka traditionellt bränd ölandskalk för byggnadsvården är vad man syftar till i ett projekt, som Riksantikvarieämbetet satt igång.
Ölandskalk är hydraulisk, dvs. hårdnar även i fuktig miljö. Idag importeras stora mängder hydraulisk kalk från Jurabergen i södra Tyskland till de skandinaviska länderna. Denna kalk är inte bränd på ursprungligt vis. Den är höghydraulisk likt cement och förefaller olämplig i många restaureringssammanhang.
Ölandskalk har i århundraden använts till murning och putsning i vårt land innan cement och betong tog över. Att kunna köpa Ölandskalk för underhåll
Intressant, eller hur?
Som medlem får du tillgång till alla våra artiklar och kan ställa frågor om byggnadsvård.
Bli medlem för att läsa vidare eller logga in nedanför.