fbpx

Måla om putsat tak i funkislägenhet från 30-talet

Hej

Jag ska måla om tak i en funkislägenhet från 30-talet. Vägg och tak är putsade och har hålkäl i övergången.

Någon spricka kräver lagning och taken är tidigare målade med någon modern takfärg. Frågan är nu hur jag bäst går tillväga om jag vill måla om dessa. Frågor jag ställer mig?

Vad bör jag använda för att laga sprickor? (Gipsbruk eller murbruk eller något annat?)
Bör jag ta bort den “moderna” takfärgen och i så fall hur gör jag det enklast? Eller räcker det att tvätta taket? (Det finns viss struktur i putsningen som vore trevlig att behålla.)
Taken var ursprungligen målade med kalkfärg. Bör jag använda den färgen även nu? Eller finns det något annat bra alternativ?

 

Svar:

Tror inte att det varit kalkfärg i botten av taket, snarare limfärg. Det viktigaste är att prova sig fram till vilken färgtyp som senaste målningen är gjord av. Alkyd, latex? Sitter den bra skulle jag rekommendera en emulsionsfärg att måla med. Sprickor kan penslas ut med ett gipsbaserat spackel, för att sedan målas över. Tvättning behöver göras om det är väldigt smutsigt. Läs även artikeln Färg på Färg från Byggnadskultur.

Meny