Linoljefärg på innervägg från 1850?

Vi flyttade in till ett 1850-talshus för ca 1 månad sedan. Vi har för avsikt att måla om men väggarna är bubbliga på vissa ställen. Vi har nu rivit bort där det är bubbligt under men har svårt att förstå exakt vilket material som är under. Det ser ut som puts som målats på och att de lagt någon form av papp mellan detta och färgen de haft tidigare. Vi är lite osäkra på hur vi ska göra nu när vi rivit bort det bubbliga. Måste vi lägga ny papp mellan eller räcker det med att spackla de skavanker som finns och att vi annars målar med linoljefärg direkt på putsen?

Svar:

Om det är ett trähus låter det som att det är lerklinat och pappspänt under målarfärgen. Det går utmärkt att göra samma igen, det är ekologiskt, historiskt korrekt, billigt och vackert. Som ytskikt var limfärg eller tapet vanligast. Linoljefärgen var främst en snickerifärg eftersom den var dyr men fungerar också att måla väggar med.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

april 2020
maj 2020
maj 03 2020

Jättegrönt

Friluftsmuseet Gamla Linköping, Tunnbindaregatan, Linköping, Sverige
Inget evenemang hittades!
Visa fler