Vi ska lägga om ett tak, som inte åtgärdats sen 1962. Under teglet är det ett ventilerat tak. Entreprenören föreslår att han bibehåller den gamla lösningen och lägger ny bärläkt på 22/70 mm direkt på råsponten och så lägger han på takplåt. Jag läser på nätet att man idag alltid lägger takpapp, ströläkt och bärläkt under takplåten. Huset är från 1904 och används idag som fritidshus året om och värms då upp med vedspisar i bottenvåningen och kaminer på övervåningen. Vinden är oisolerad men har tre rum, som används året om. Ska jag lita på entreprenörens förslag och spara pengar? Är det något annat som jag bör tänka på om jag väljer att fortsätta med en ventilerad vind?

Svar:

Lertegel är bland de mest hållbara materialen. Kan ni inte lägga tillbaka teglet efter byte av underlagspapp? Det vore det mest miljövänliga alternativet. Läs även artikeln Den femte fasaden som beskriver olika takmaterial. Bär- och ströläkt ventilerar under plåten men det var ovanligt förr. Normalt är det bra att låta entreprenören arbeta som hen är van och kan lämna garantier för. Om du är osäker kan du be att få titta på refrerensobjekt eller ringa och prata med en erfaren plåttakläggare. Kolla med dina länsombud, de vet vem du kan vända dig till i ditt län.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

april 2020
maj 2020
maj 03 2020

Jättegrönt

Friluftsmuseet Gamla Linköping, Tunnbindaregatan, Linköping, Sverige
Inget evenemang hittades!
Visa fler