Byte av vindskiva på 20-tals villa

Det har troligen under många år kommit in vatten mellan vattbräda och vindskiva pga felkonstruktion vid takpannebyte och den senare har därvid tyvärr blivit förstörd (röta). Den är 9 tum bred och jag försökt hitta bondsågar i närheten av Vagnhärad i Södermanland som har eller kan få fram virke i rätt dimension (1″ x 9″ x 6m). Det var inte lätt! Har ni några tips? Jag hade i princip gett upp hoppet och tänkte byta till “standard” två överlappande vindskivor istället… Även om huset är misshandlat av tidigare ägare (delvis nya fönster, troligen helt i onödan etc) så vore det roligt att behålla de fina handhyvlade stora vindskivorna. Tar tacksamt emot rekommendationer på hur jag annars borde göra! Tack på förhand /John

Svar:

Det skall gå att hitta rätt dimensioner, tex via småsågarnas riksförbund eller via våra länsombud som har bra kontaktnät i sina län. Ett alternativ är att foga ihop två brädor i längsled med spik och lim  eller skruv. Vindskidor, som är det det ursprungliga namnet (jmf bräda – skida) är utsatta för väder och vind och kan behöva underhållas eller bytas oftare än andra fasaddelar.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

april 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler