fbpx

Elak lukt i kolonistugan

Hej,
köpte en risig kolonistuga byggd 1945 i augusti 2018 . Stugan hade en konstig doft av något obeskrivbart. Vi rev ut några lager heltäckningsmatta. Men doften fanns kvar. Tog bort några gipsskivor och rensade bort masonit på en vägg. Ingen förbättring. Vädrade, skurade och städade utan förminskad doft. Anlitade en firma som rev ut innertaket på inbyggda verandan byggd 1958. Tänkte att det kunde vara bra att se skicket på råsponten och kanske få upp lite takhöjd. Då kom svaret, kreosot eller stenkolstjära är doften som vi letat efter. Råsponten och några takbjälkar verkar vara impregnerade med kreosot. Finns även svart kladdig stenkolstjära som läckt igenom råsponten. Förmodligen lades takpapp 1958 med ett rikligt lager stenkolstjära. Originalhuset är en liten stuga på 15 kvm. Original fasaden var liggande smal rödmålad spont. På den har man lagt masonit någon gång med fusk läkt, sedan har man tagit bort läkten och lagt på en liggande ytterpanel som målats med röd plastfärg. Originalpanelen ser ut att vara i hyfsat skick. Det kunde vi se när vi rev bort masoniten på den gamla ytterväggen som blev del av inbyggda verandan. Golvet i originalstugan sviktar oroväckande på ett ställe. Taket på hela stugan bör bytas snart. Det har läckt någon gång kan man se på vinden. Det skulle kosta ca.70000 kr att få nytt papptak, råspont, vindskivor och hängrännor. Väggarna på original stugan är fylld med långa smala spån. Någon gång på 60-talet byggdes en enkel bod med glasfibertak på sidan av huset 10 kvm. Där är det svartmögel i taket och på väggarna. Fasaden där var från början masonit med läkt och är nu liggande ytterpanel.

Min fråga är egentligen såhär: Är det värt att försöka rensa bort alla dåliga och cancerframkallande detaljer på huset och renovera det med nytt tak? Lukten kommer förmodligen att sitta kvar i golv och väggar om man inte byter de med. Alternativet är väl att riva och bygga en ny stuga i passande stil för området. Tar tacksamt emot tips inför kommande koloni säsong. Nu kan vi inte vistas inne i stugan alls på grund av kreosot stanken.

Svar:

Till kolonistugor användes ofta restmaterial från byggen eller begagnade byggnadsdelar när de en gång byggdes. Men de enkla konstruktionerna användes främst sommartid och kraven på isolering och komfort var inte så höga. Det är svårt att veta om det har smugit sig in material som var impregnerade på något vis men av din beskrivning att döma med heltäckningsmattor och plastfärg i en ouppvärmd kolonistuga är det inte otroligt att det är mögel som luktar. I vilket fall kan det vara svårt att få bort lukten efter sanering, ozonbehandling kan fungera alternativt att man sätter en liten frånluftsfläkt som sörjer för luftväxling när huset inte används. Det är svårt att ge råd om det är bäst att renovera eller bygga nytt utan närmare undersökning. Dina länsombud har koll på bra hantverkare i ditt län som kan hjälpa till med en besiktning.

keyboard_arrow_up