fbpx

Liljeholmsbadet kan bli prejudicerande

Liljeholmsbadet sett från Liljeholmsbron, Stockholm. Foto: Holger Ellgaard 2009, CC BY-SA 3.0

Mark- och miljööverdomstolen (MÖD) lämnade i dag besked: Svenska byggnadsvårdsföreningen har klagorätt. Beslutet kan bli prejudicerande.

Liljeholmsbadets framtid har varit oviss sedan det stängdes år 2016, fram tills förra sommaren då beslut om rivning togs. Svenska byggnadsvårdsföreningen (SBF) har sedan dess skrivit ett flertal yttranden i ärendet. Badet finns sedan tidigare med på Gula listan.

Frågan om klagorätt vid rivningslov, tog SBF, Samfundet S:t Erik och Liljeholmsbadets vänner hela vägen upp till MÖD.

– De har lagreglerad rätt att överklaga detaljplaner och bygglov, men frågan om det gäller även rivningslov har så vitt jag vet inte prövats tidigare, säger hovrättsrådet Petra Bergman, som deltog i avgörandet till tidningen Mitt i Södermalms reporter Victor Malmcrona och kommenterar dagens beslut:

– Den viktiga slutsatsen är att de kulturmiljöorganisationer som har klagorätt i övrigt har det även när det gäller rivningslov.

Läs hela artikeln i Mitt i Södermalm här.

Läs dagens beslut här.

Tycker du att den här artikeln är bra? Stöd Byggnadsvårdsföreningens arbete genom ett medlemskap! För 1 krona och åtta öre per dag får du tillgång till ett stort nätverk med byggnadsvårdare och opinionsbildare, rådgivning och rabatter i byggnadsvårdsbutiker och inte minst vår populära tidskrrift Byggnadskultur fyra gånger per år. Bli medlem i dag!

keyboard_arrow_up