Denna betong gjordes 1969. Grovgjutning med en finsats överst. Tyvärr börjar denna finsats lossna. Skulle vilja veta lite fakta om lämplig betong, bindemedel och arbetsförfarande innan jag söker hjälp av någon byggfirma. Det är mycket utsatt område vid västkusten. Tacksam för svar Hälsningar Sven Allan Alexandersson
Svar:
Vilket spännande projekt och vilket klurigt projekt! Inget dussinjobb här inte.
Rent spontant så tycker jag att detta jobb kräver en expertis över det vanliga och rådet blir att leta upp en entreprenör/ konsult med särskilld erfarenhet av betongjobb i utsatta miljöer som till exempel kajer och fundament i saltvatten. Hen kan sen skriva en utförandebeskrivning som du kan använda i dina upphandlingar.
Men lite tankar kan vi försöka skicka med på vägen.
Den beskrivning som du ger med en grovgjutning och finsats ovanpå är nog det utförandet som du bör eftersträva igen. Troligen är det finsatsen som behöver bytas. Men några förutsättningar har ändrats som du bör ta hänsyn till. Främst är det den kontaminering som saltvattnet medfört, både som påskyndare av rostangrepp i grovgjutningen och den troliga kristallisation av saltet på ytorna (som medför nedbrytning av material och försvårar vidhäftning).
Här behöver undersökningar göras för att få fram fakta och efter det så kan man få ledtrådar till om grovgjutningen (eller dess armering) behöver repareras och vilken betongkvalité som kan vara lämplig för slitlagret (finsatsen). Troligen är befintlig finsats oarmerad och bör även vara det i framtiden.
Jag är murare sedan 30 år tillbaka med egen verksamhet och det är som murare jag hittade kärleken till gamla hus. När jag jobbat i några år fick jag upp ögonen för saker man kunde ställas inför när man arbetade i gamla hus: Varför fungerade inte de nya produkterna som översvämmade byggmarknaden? Varför var husen byggda på liknande vis, fast de inte låg i närheten av varandra?
Snart insåg jag att för att närma mig husbyggnadsprinciperna fick jag leta i helheten under den period som husen byggdes. Hur levde folk och vad levde de av? Vilka material fanns att tillgå?
Jag är aktiv i ett flertal lokala föreningsnätverk och inser att de lokala skillnaderna som finns i landet är viktiga. Länsombud i Svenska byggnadsvårdsföreningen är viktiga av just den anledningen. Vi kan hjälpa till med ett av de första och bästa hjälpmedlen för att åstakomma bättring – studiet av vår egen lokala/regionala byggnadskonst.