Lägga nytt golv på en tredjedel av golvytan i torpet från 1812.

De gamla golvplankorna är ca 4 cm tjocka och har ingen spont. De har inte raka kanter i långsidan utan kanterna ”följer trädets form”, så jag tror de är lagda varannan sida upp så de låser varandra, om du förstår vad jag menar.

Utifrån ovanstående har vi förstått att det är svårt att hitta motsvarande det äldre sättet att både hitta trä som passar och att lägga det så som det gjordes tidigare?
Kanske behöver köpa ett vanligt spontat golv som är lite tjockare och försöka få det snyggt i anslutning till det äldre golvet. Finns det några bra tips kring det? Det svåra är kanske den första nya brädan i anslutning till de gamla.

 

Svar:

Bra att du vill spara det kvarvarande golvet som ser ut att vara ett furugolv. Det kan vara originalgolvet (eller i alla fall från före sågverkstiden)  då man använde vankantade och kilformade tiljor. Läs mer i artikeln Trägolv och parkett – läggning, ytbehandling, underhåll och den lite äldre artikeln Materialhörnan – Gamla trägolv.

Det går att få tag på samma dimensioner på mindre sågverk, dina länsombud vet vart du kan vända dig för att få specialdimensioner.