Hej
Vi renoverade ett rum för 7 år sedan. Huset är reveterat och träpanel på kuporna. Jag monterade vindpapp längst in mot ytterväggen (ville minska drag från yttervägg) Sedan 95+70mm träfiberisolering, Monterade dit dom gamla spontade bräderna och gipsade utanpå som vi målade. Nu ska det göras om igen och tänkte pappspänna väggarna, rev ner gips och dom gamla spontade brädorna eftersom jag tyckte dom var för ojämna!
Ville kolla bakom isoleringen samtidigt mest för att kolla läget, hittar då vindpapp med påväxt och ser att vindpapp varit fuktig. Detta är en kupa så liten del är träpanel på utsidan och där är det värre påväxt ( det sitter lackade bräder som jag skulle plockat bort när jag klär om yttervägg, är kanske därför det blivit sämre där)
Nu till min fråga vad är felet här? Är det för tjockt isolerat? Är det bristen på ångbroms, har läst/hört att gips + färg fungerar som ångbroms!
Har även fråga angående takpapp! Ska man använda difföppen papp här istället?
Vi ska ha tegel och skivtäckning på alla kupor (låg lutning)
Svar:
Det är generellt bra med en vindpapp eller vindduk under ytterpanelen för att minska konvektion i klimatskalet. Men en takkupa är mer utsatt för väder, vind och stänk vilket i kombination med den tjocka isoleringen (minskad spillvärme) ställer tuffa krav på konstruktionen. Angripet material skall tas bort och den nya konstruktionen bör nog ha en luftspalt under panelen.
Det är viktigt att insidan är tät, lufttrycket är högre inomhus, framförallt i övervåningar. Det är sant att gips och framförallt plastfärg och latexfogar utgör ett tätt skikt med avseende på luftläckage. Men i en takkupa finns många vinklar och vrår och därför är det en poäng att följa isoleringstillverkarens rekommendationer om ångbroms på insidan, särskilt vid tjocka isoleringar.
Frågan om takpapp är lite oklar beträffande tänkt utförande, men följ standard för plåttäckning respektive taktegeltäckning.
Är en oberoende, ideell förening som jobbar för skydda, vårda och bevara byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider. Det gör vi genom att skapa opinion, sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård, beprövad byggnadsteknik och hållbart byggande.