fbpx

Hej vi bor i en stor jugendvilla byggd 1907, Björnlunda, Sörmland. (Salsbyggnad)

I murstocken i köket knackade vi fram en bakugn med innermåtten 107×76 Den ser ut som att den aldrig varit använd, finns ingen sot alls. Dessvärre har man gjort en anslutning senare , i bakugnens bas för en vedspis/agaspis på höger sida i underkant och knackat sönder teglet och gått upp och använt en rökkanal längre in i murstocken.

Vi vill återställa bakugnen igen och mura igen den undre anslutningen. Inne i bakre bakugnen är det två rökkanaler som går upp och fram igen där de förenar sig. Där är hål för sotlucka, mitt ovanför bakugnen. Sedan går rökkanalen upp i skorsten. Vad ska man tänka på?

Jag har hört att man ska ha eldfast tegel i hällen, att det ska vara krossat glas ett lager under hällen, att man ska använda lerbruk istället för C-bruk när man murar bakugn.Och vad tror Ni om oregelbundenheten, trasiga tegel i valvtaket? Har ni några tips och synpunkter?

Svar:

Vad trevligt att ni vill spara och renovera er bakugn.
Jag tror säkert att den har använts även om det inte finns någon sot. En bakugn som eldas

Intressant, eller hur?

Som medlem får du tillgång till alla våra artiklar och kan ställa frågor om byggnadsvård.
Bli medlem för att läsa vidare eller logga in nedanför.

Inget/Glömt lösenord?
keyboard_arrow_up