fbpx

Hej vi bor i en stor jugendvilla byggd 1907, Björnlunda, Sörmland. (Salsbyggnad)

I murstocken i köket knackade vi fram en bakugn med innermåtten 107×76 Den ser ut som att den aldrig varit använd, finns ingen sot alls. Dessvärre har man gjort en anslutning senare , i bakugnens bas för en vedspis/agaspis på höger sida i underkant och knackat sönder teglet och gått upp och använt en rökkanal längre in i murstocken.

Vi vill återställa bakugnen igen och mura igen den undre anslutningen. Inne i bakre bakugnen är det två rökkanaler som går upp och fram igen där de förenar sig. Där är hål för sotlucka, mitt ovanför bakugnen. Sedan går rökkanalen upp i skorsten. Vad ska man tänka på?

Jag har hört att man ska ha eldfast tegel i hällen, att det ska vara krossat glas ett lager under hällen, att man ska använda lerbruk istället för C-bruk när man murar bakugn.Och vad tror Ni om oregelbundenheten, trasiga tegel i valvtaket? Har ni några tips och synpunkter?

Svar:

Vad trevligt att ni vill spara och renovera er bakugn.
Jag tror säkert att den har använts även om det inte finns någon sot. En bakugn som eldas rätt blir alldeles sotig under eldningstiden, men när den är färdigvärmd är oftast all sot uppbrunnen och den är helt klar.
Det är riktigt att använda lerbruk till ugnen, köp kakelugnslera och blanda med mursand, 1 del lera till 3 delar sand samt vatten till lämplig brukkonsistens. Detta används överallt där det kommer i kontakt med elden, i övrigt kan ni använda vanligt c-bruk.
Eldfast tegel i hällen är lämpligt, men inte nödvändigt. de stenar som finns  ser hela ut, och bör kunna användas som de är. Komplettera bara med de som fattas.
Krossat glas har jag aldrig använt under hällstenarna, men är säkert använt och bra. Vill ni prova så krossa några flaskor el. dyl. och lägg under de nya stenarna.
Skadorna i valvtaket ser inte så farliga ut. jag skulle bara låta det vara som det är, och fylla i fogarna med lerbruk där det behövs i hela ugnen.
Att tänka på.
Fundera på hur ni vill ha det färdiga resultatet, och skaffa luckor, stenar bruk och spjäll så det är klart.
Kontrollera, om det är möjligt, valvets ovansida med rökkanalerna som går ovanpå valvet. Ofta är där ett ordentligt lager sand som täcker det hela. Ibland är allt inmurat och då får rökkanaler och ugn renoveras från insidan om sotarmästaren hittar någon otäthet vid besiktning.
Inga brännbara ämnen uppe på ugnen

Jag har gjort ett förslag så ni kan använda utrymmet där AGA-spisen varit ansluten till att raka ner askan efter eldning.Så är det ofta på senare tiders ugnar,där man inte haft en eldstad framför ugnen att raka ut askan på.  Detta om ni skall baka bröd bullar o.dyl.  Om ni skall baka pizza kan det vara lämpligt att ha kvar glöd o eld längs kanterna så att ytan på pizzan blir lite flammad. Givetvis kan ni bara mura igen anslutning och rökkanal utan asklucka, om ni hellre vill det.

Läs mer i skriften Vedeldade bakugnar av Erik Andersson,

Frågan är besvarad av Sten Nilsson, länsombud i Halland
keyboard_arrow_up