Vi har ett tegelhus från 1926 med ouppvärmd källare. En del av syllen är rötskadad, troligen pga att den sugit fukt från grundmuren. Inga fuktskador på resten av bjälklaget.
Vi har tagit ner innertaket i källaren (målade masonitskivor) och ett lager glasullisolering. Sedan är det brädor och däröver murbruk (troligen kalk eller lerbruk) och över den ca 5 cm luft till golvbrädorna på entrévåningen.
Vilken typ av isolering bör vi ersätta glasullen med, som både är miljömässigt hållbar och kan hantera fukt bra för att minimera risken för mögel då luftfuktigheten i källaren är hög? (Åtgärder för att minska luftfuktighet ska göras, men risk att den förblir hög).
Vi funderar på att även ersätta murbruksmassorna för att få mindre kalla golv och lägre uppvärmningskostnader. Är det värt arbetet och kostnaden? Kan det påverka huset negativt genom att förändra hur huset ”andas” och kan mindre spillvärme uppifrån till källaren ge kondens och risk för mögelbildning?
Kan Huntonit takpanel, vara ett lämpligt alternativ som tak för att förhindra att för mycket fukt ”stiger upp” till isoleringen eller är det bättre med brädtak där springor låter isoleringen ”andas” bättre både uppåt och nedåt?