fbpx

Klammer till kuhloledning?

Jag vill, i den mån det går, imitera en tidig kuhloledningsinstallation och undrar om ni kan svara på under vilka perioder de följande olika klammertyperna användes? Vilken typ är äldst?

1. LETTI-/blixtklammer
2. spik-/klemmi-/TKK-klammer
3. skruvklammer

Skruvklammern på bilden är som ni ser av typen för ledningshållare men min fråga avser alltså typen som håller en vanlig enkel ledning, antingen med en eller med två skruvar.

 

Svar:

Elinstallationernas historia är delvis dåligt dokumenterad och det är svårt att hitta samlad information. Vilket är synd eftersom tekniska installationer är en viktig del av byggnadshistorien från det sena 1800-talet och framåt och i ökande omfattning kommer bli del av framtida antikvariska analyser. Men det finns entusiaster på internet som har gjort djupdykningar, bland andra om man googlar på Per Wendts elhistoriska samlingar där man kan hitta exempel på äldre klammer. Dock utan exakta årtal. Olika system för kabeldragning fanns parallellt vilket gör dateringen lite osäker. Till exempel förekom tvinnade textilledningar fästa med porslinsknoppar, så kallat knoppledningssystem från 1890-talet fram till 1920-talet (1940-talet i enklare utrymmen) samtidigt som kuhloledningen introducerades 1905.

Det fanns tidiga kabelinfästningar av enkelledare med enkla krampor/märlor med läder- eller textilbitar som isolering redan på 1880-talet men de fasades av säkerhetsskäl ut av knoppledningar. Krampor som infästning har dock förekommit för säkrare ledningar långt senare som till exempel teleledningar. Man kan säga att tvåbenta Lettiklammer/Blixtklammer är en utveckling av kramporna. Letti introducerades 1958. Rostfria skruvade ledningsklammer eller JR-klammer introducerades 1947 men skruvade metallklammer finns i många varianter och några av dem har funnits tidigare, bland annat för tidiga kuhloledningar.  Spik-/ Klemmi-/ Tkk-klammer är idag en av de vanligaste kabelinfästningarna som också är diskret. Men de kräver specialverktyg för snygg montering vilket pekar på att de är den nyaste varianten av de tre.

 

keyboard_arrow_up