fbpx

Insändare: Hela Sverige renoverar

T.v: Maria Soxbo, journalist och grundare av Klimatklubben, Foto: Andy Prhat. T.h: Isabelle McAllister, omställningsaktivist, föreläsare och programledare, Foto: Mira Wickman

Under pandemin fick våra garderober hämta andan eftersom vi tog alla digitala möten i pyjamasbyxor. Medan modebranschen krisade slog bygghandel och inredningsbutiker istället försäljningsrekord. Vi tillbringade mer tid hemma, vi hade mer tid över och vi behövde kanske ett projekt att sätta tänderna i när inte så mycket annat var tillåtet.

Frågan är bara, hur varsamt går vi fram när våra hem får allt tätare makeovers? Normen är fortfarande att köpa nytt före begagnat och att renovera snarare än restaurera. Enklaste sättet att skynda på normförskjutningen är genom lagstiftning och politiska styrmedel. Så frågan borde inte handla om individens eventuella vilja att agera resurssnålt. Utan istället: När ska våra politiker sluta premiera hårdhänthet före varsamhet? För att ta tre exempel:

Fönster

I nuläget kan vi göra ROT-avdrag på arbetskostnaderna för ett fönsterbyte. Någon kommer hem till oss, plockar ut träfönster av ofta god kvalitet och sätter istället in »engångsfönster« (alltså underhållsfriafönster – men det som inte går att underhålla blir ju per definition engångs). Resultatet? De gamla träfönstren adderas mest troligt till de 12 miljonerna ton »byggavfall« på återvinningscentralen. Resurser slösas i onödan för att tillverka nya ersättningsfönster. Och sakta men säkert urholkas dessutom vårt kulturarv när gamla hus tappar sina vackra originaldetaljer.

Den som idag vill göra en insats för såväl klimat som kulturarv och istället renovera sin gamla fönster får inte göra ROT-avdraget för mer än en bråkdel av arbetet eftersom den hantverkaren inte gör arbetet på plats i bostaden, utan tar fönstren till sin verkstad för att varsamt återställa dem. Det är klimatsmart, resurssnålt och en kulturgärning – men bestraffas politiskt. Enda möjligheten att idag dra samma nytta av ROT-avdraget vid en fönsterrenovering är att be hantverkaren renovera dem på plats – vilket är lite som att be en kock laga sin mat i garaget.

Bostadsförsäljning

Det senaste året har priserna skenat på bostadsmarknaden och chansen till rejäl vinst har varit god. Vinsten ska det förstås skattas på, men inte förrän vi fått göra avdrag för alla renoveringar och förbättringar och defininya inköp som bostaden försetts med i vår ägo. Ju mer exklusiva material, moderna kök och ja, sprillans
färska fönster vi konsumerat, desto större avdrag får vi göra.

Har vi däremot agerat klimatförnuftigt och enbart underhållit bostaden, då är avdragsmöjligheterna sämre. Det utgår nämligen få belöningar till den som bevarat ett vackert originalkök från 1930-talet, eller reparerat skavanker istället för att riva ut och köpa nytt i mer exklusiva material.

Försäkringsersättning

Är olyckan framme ser villkoren helt olika ut beroende på hur vi som bostadsägare resonerat. Har vi rivit ut och konsumerat nytt är chanserna till hög ersättning relativt bra, i synnerhet om renoveringarna skett nyligen – mitt under brinnande klimatkris. Har vi däremot tagit hand om våra gamla takpannor och bibehållit originaldetaljer? Ja, då är risken stor att åldersavdragen äter upp större delen av ersättningen. Nytt har ett värde. Gammalt har det inte.

Sverige ligger långt efter tidtabellen när det gäller att nå Parisavtalets klimatmål. I nuläget är det inte en enda svensk kommun som ligger i fas med utsläppsminskningarna, enligt Klimatkollen.se. Circularity Gap Report Sweden som släpptes i april slår fast att Sveriges ekonomi bara är till 3,4% cirkulär (jämfört med 8,6% som världsgenomsnitt).

Här kommer därför förslag på hur Sverige skulle kunna bana väg för byggnadsvård, återbruk och resurseffektivitet och samtidigt öka takten för utsläppsminskningarna:

 

Förändra ROT-avdraget så att det premierar byggnadsvård, restaurering och återbruk. Den som renoverar sina befintliga fönster eller sätter in begagnadefönster ska kunna göra större avdrag än den som kastar och köper nytt, oavsett var arbetet utförs.

 

Förändra avdragen vid bostadsförsäljning så att de inte längre uppmuntrar till onödiga renoveringar. Skatteverkets nuvarande formuleringar av typen »Du har bytt ett standardkakel mot marmor « är inte rimliga villkor för skatteavdrag när marmor är en ändlig resurs och kakel kan ha en livslängd på långt över 50 år.

 

Reglera försäkringsbranschen så att skick och grad av underhåll kan vägas mot ålder, så att bostadsägare som värnat om vårt kulturarv och prioriterat byggnadsvård inte straffas för det om olyckan är framme.

 

Maria Soxbo, journalist och grundare av Klimatklubben

Isabelle McAllister, omställningsaktivist, föreläsare och programledare

keyboard_arrow_up