fbpx

Husets ålder?

Frågeställare: Jenny

Hej jag har köpt ett hus (ursprungligen enkelstuga av timmer 60 kvm) i den finska skärgåden. Enligt historien har det funnits bosättning på området sedan 1300-talet. Det finns inget dokumenterat som jag hittat än i allafall om husets byggnadsår. Byborna gissar på 1890 – 1920 tal. Varit torp till en granngård. Äldre stockbod intill huset, avsevärt äldre redskap hittade.
Stockhus, stenfot med tydliga spår av ”dynamitgubbehål”, mycket primitivt murbruk och icke-industritillverkade tegelstenar. Jordkällare. Fönster, spisar, skorsten,tak, nästan allt har förnyats på 1900-talets senare hälft så det finns inte mycket att gå efter. Takhöjden inomhus är ca 2,5 m. Huset hade inga fönster mot norr, ingång i norr via skild förstuga, troligen med ett eller inget fönster. Vindsgavlarna har breda och ojämna bräder, övr brädf. ny. Är det möjligt att gissa sig till ett exaktare byggnadsår baserat på mina uppgifter? Bild innan renovering av den del av huset som var i sämsta skicket.

Svar:
Det är inte så mycket att gå på utifrån beskrivning och en bild. Det är väl inget som motsäger dateringen 1890-1920. Du får forska vidare kring husets historia genom gamla ägare och andra vägar. Jag känner inte till hur den finska administrationen har fungerat, kanske det går att få fram något utifrån skattelängder, om det skulle vara ett nyanlagt torp? För några år sedan fanns en artikel i Byggnadskultur på temat forska i ditt hus mikrohistoria. Där kanske det finns uppslag till hur man går vidare. Ett annat sätt är att låta en antikvarie göra en bedömning på plats. I Sverige ger ju länsmuseerna den servicen, finns det motsvarande möjlighet i Finland? Byggnadsapoteket i Billnäs kanske vet mer?
Om du är medlem i föreningen kan du kontakta vårt finska länsombud som kan hjälpa dig vidare.

keyboard_arrow_up