fbpx

Rätt "svart-brun" färg

Claes
Jag ska måla om min kolonistuga med linoljefärg i den vackra, varma, brunsvarta färg man ofta ser på äldre småhus, inte sällan även i Danmark. Färgen är nästan svart, men med inslag av brunt vilken gör den lite levande. Kan ni hjälpa mig att hitta en färgkod i antingen Riksantikvarieämbetets system eller i NCS så jag kan låta bryta färgen korrekt? Stort tack för hjälpen!

Det är ganska länge sedan du ställde frågan och ingen i vår panel har visst kunnat svara på den hittills. Jag gör ett försök, som kanske krånglar till det lite för dig dock. Jag kan inte säga någon ncs-kod, det är inte helt lätt att veta precis vilken kulör du har i sikte. Skulle kunna tänka mig att om man tar två linoljefärger och blandar med varandra så skulle det kunna bli bra med ungefär 1/3 brun färg och 2/3 svart. Men, är du säker på att det ska vara linoljefärg? Finns det ett tydligt färgskikt som flagar idag? Jag skulle kunna tänka mig att handlar mer om något i stil med roslagsmahogny gjord med svart färg som en av ingredienserna. Dvs ungefär 1/3 balsamterpentin, 1/3 svart linoljefärg och 1/3 trätjära som måste vara ljus och fin, av hög kvalitet. Kanske ska det t o m vara lite mindre svart färg för att inte hela blandningen ska bli för mörk. Det här var en vanlig behandling i nationalroamntisk arkitektur under flera årtioneden kring sekelskiftet 1900.

keyboard_arrow_up