fbpx

”Mullbänk”

Frågeställare: Torpare
Vi har köpt ett renoveringsobjekt i form av ett 1850-talstorp.Ovanpå ett trägolv,(som lagts direkt på reglar med jord mellan och utan luft i grunden) har man på senare tid lagt flera lager plastmatta och heltäckningsmatta.Vattenskador från otätt tak och att golvet inte kunnat andats har gjort att det murknat och inte går att rädda.Ska vi låta jorden mellan reglarna med ca 1m avstånd vara kvar,när vi lägger dit nya reglar och ett nytt trägolv?Ska jorden ligga ända upp mot golvet? Vilket golv ska vi välja? Gran? Vi bor i Västergötland och trodde, att en mullbänk var en redig snusprilla, men det kan alltså tydligen vara ett sätt att bygga grund?

Svar:
Jorden kan ligga kvar men viktigast är att den skottas upp mot kanterna så att inte uteluft kan cirkulera under golvbrädorna. Stillastående luft under golvet isolerar.
Passa på att vindtäta längs väggarna där uteluft annars kan blåsa in mellan grund och syll när golvet ändå är utrivet. Kalla golv genom golvdrag är annars ett klassiskt problem med mullbänksgolv.

keyboard_arrow_up