Frågeställare: U.T. -42
Jag har sedan länge ärvt en gammal gård i timmer i Dalarna och vars äldre delar är från 1700-talet. Gården är flyttad i samband med storskifte på 1880-talet från ett berg ner till en åker 200 m från en sjö och ligger alltså på gammal sjöbotten. När jag var liten på 40-talet bodde jag där om somrarna och då eldades i spisen i köket och i kakelugnar och kaminer. På 50-talet blev gården en ödegård och på 70-talet ärvde jag den, men har aldrig haft råd att underhålla den på det sätt den krävt. Murstocken har spruckit och sjunkit på vissa ställen. Gården står ouppvärm på vintern, isbildningen kan vara kraftig under vintern och inga kakelugnar, spisar och kaminer har brukats p g a brandrisk. Huset har sjunkit i hörnen och stengrundens stenar hamnat i nya vinklar.
Min dotter kommer att ta sig an gården, inte modernisera, men försöka att få murstock och grund i ordning på ett sådant sätt att det ska gå att elda i värmekällor anknytna till murstocken som planeras byggas upp igen. Jag undrar hur man gör med en grund och murstock som ska klara vinterns kyla utan att den ånyo sätter sig och spricker sönder. Svår och omfattande fråga, men jag måste börja någonstans.
Svar:
Ja, det var en ganska omfattande fråga och omöjligt att säga något i detalj utan att ha varit på plats. Vilket spännande ställe det låter som, alla byggnadsvårdare drömmer ju om att få sätta tänderna i en sådan tidsmaskin där inget har hänt på många årtionden. Att en skorstensmur har spruckit i ett hus som stått oanvänt i 50-60 år är inget att vara orolig för. Gamla hus rör sig av tjäle och annat och det är inget konstigt. Ta in förslag från en murare med erfarenhet av sådana här jobb och sedan kan man eventuellt låta länsmuseet eller en byggnadsteknisk konsult titta på förslaget och tycka till. Om du är medlem i föreningen kan du få mer konkreta tips och råd av ditt länsombud som har ett stort kontaktnät.
Stort intresse för att klättra på byggnadsställningar i allmänhet och vård av plåt & smide i synnerhet.